2020-ban az első nyílt napot január 13-ára hirdette meg a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium. A jeges utak és a rossz időjárási körülmények ellenére távoli településekről is eljöttek az érdeklődő tanulók és szüleik.

A program a kollégium ebédlőjében kezdődött, ahol Tarkó Gábor igazgató prezentációban mutatta be a 109 éves mezőhegyesi szakképzés múltját, jelenét és jövőképét, valamint az Iskola mellett működő alapítványt. A jelenlévők sok kérdést tettek fel, elsősorban a szakképzés változásairól, ösztöndíjprogramunkról, valamint a kollégiumi elhelyezésről.

A pályaválasztási tájékoztató füzetek kiosztását követően leendő kollégistáink a kollégiumot tekinthették meg, néhány család pedig pusztabusszal hajtatott el a Hild utcai oktatási telephelyre, ahol közismereti tantárgyak óráit látogathatták. A többi vendégünk Igazgató Úr kíséretében a tanműhelyekben a mezőgazdasági gépészek és a hegesztők gyakorlati képzésébe nyerhetett bepillantást. A vállalkozó szelleműek kipróbálhatták az Iskola oktató traktorát és hegeszthettek is.

A nyílt nap következő állomása a Ménesparancsnokság épülete volt, ahol az Iskolát érintő fejlesztésekről esett szó a Ménesbirtok központjának átfogó fejlesztési koncepcióját bemutató makett fölött. A Ménesudvarban tett rövid helytörténeti sétát követően a nap legjobban várt programja következett: Belovagló tanulóink órája a Fedeles lovardában. A tanulók bemutatóját Magyar Tibor gyakorlati oktatásvezető úr szakmai kommentárja kísérte, vendégeink válaszokat kaphattak a duális szakképzéssel kapcsolatos kérdéseikre. A délelőtt hátralévő részében az érdeklődő családok még egyszer ellátogathattak a Hild utcai oktatási telephelyre, ahol megtekinthették a közelmúltban kialakított új tantermeket és néhány elméleti órát látogathattak.

Köszönjük az Iskola pedagógusainak, munkatársainak és a Ménesbirtok szakoktatóinak, valamint tanulóinknak, hogy a nyílt napon tartalmas programokkal, színvonalas és érdekes tanórákon mutathattuk be az intézményt vendégeinknek!

Szöveg és fotó: Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Fotó: Benkő Anita