1. Főoldal
  2. Hírek
  3. Az ország egyik legszebb...

Szeptemberben már a Ménesbirtok iskolájának megújult székhelyén kezdjük az új tanévet. Írásomban az építkezésekről adok részletes tájékoztatást Önöknek, Nektek. Méltó, az oktatók és a gyerekek munkáját mindenben támogató, fegyelmezett összhatású és funkcionális épületegyüttest kívánunk létrehozni.

A koronavírus-járvány, az időjárási viszonyok és a megrendelt pótmunkák sem hátráltatják az iskola főépületének rekonstrukcióját. A Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium központi épülete középen egy új portikusszal bővül, ahol reprezentatív főbejárata nyílik az intézménynek. A homlokzat és a tetőhéjazat teljes műemléki felújítása mellett fontos szerepet kap az energetikai korszerűsítés, valamint a bútorzat és a tanműhelyek eszközparkjának 21. századi színvonalra emelése. A 2020. december 24-én megjelent Magyar Közlönyből értesülhettünk róla, hogy 9.550.000.000 forint tőkeemelést kap a Ménesbirtok. Ebből a forrásból 2,8 milliárd forint értékben a vetőmagüzem korszerűsítése valósul meg, illetve 250 millió forint értékben Magyarország Digitális Agrár Stratégiája helyben megvalósuló elemeit finanszírozza a társaság, a többi forrásból az iskolához kapcsolódó további beruházások indulnak el.

A Tanári épületének teljes felújítására hét hónap áll rendelkezésre, előreláthatóan 2021 szeptemberében fog megtörténni az átadás. A beruházás során az 1864-ben épült főállatorvosi villa műemlék épülete visszanyeri eredeti alaprajzát és romantikus stílusú arculatát. A tanműhely (Újépület) felújítása egy év alatt valósul meg, 2022 második negyedévében kerül átadásra. Ebben az épületben kap helyet a székhely informatikai központja, az informatika szaktantermek, a nyelvi labor és a könyvtár is. Nem csak az iskola székhelyén, hanem a központi gépjavító állomás területén is felújítjuk a tanműhelyt, amely a mezőgépészek képzésének bázisa lesz.

A kollégium felújítása és bővítése a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően ugyancsak 2021 második negyedévében veheti kezdetét. A férőhelyek számát 150 főre emeljük, minden szobához tartozni fog külön vizesblokk (tusoló, WC). A háromszintes, jelentős mértékben megnövelt alapterületű épület modern berendezésével és bútorzatával a szállodák kényelmét idézi. A kollégiumot napelemes rendszerrel szereljük fel és talajszondás hőszivattyúval hűtjük-fűtjük majd. Terveink szerint a jövőben hétvégéken és a nyári szünidőben a táborok és a nyári gyakorlaton résztvevő tanulók szálláshelyeként és kereskedelmi szálláshelyként is funkcionál. Az építkezésre 16 hónap áll rendelkezésre, így a kollégiumot 2022 harmadik negyedévében vehetik ismét birtokba a gyerekek. A Fenntartó kiemelt figyelmet fordít az iskola belső parkjának helyreállítására és a közműépítésre is.

Az iskola székhelyén folyamatban lévő beruházások sorában méreteinél fogva, illetve bruttó 3 milliárd forintot meghaladó becsült kivitelezési költségével a sportcsarnok megépítése a legnagyobb vállalkozás. „A tervezés során az épített örökség iránti feltétlen tisztelet mellett a funkcionalitás és a 21. század igényeinek való megfelelés voltak ez elsődleges szempontok” – emelte ki Katona András, a DAW Építész Stúdió vezető építésze, Mezőhegyes főépítésze. A modern épületek harmonikusan, nem hivalkodóan illeszkednek mind a műemléki, mind a természeti környezethez. A munkálatok a területrendezéssel – a tanműhelyek lebontásával, az építőipari hulladék darálásával és szeparálásával – vették kezdetüket. Az alapkőletételre 2021 második negyedévében kerülhet sor, majd 18 hónap elteltével, 2022 negyedik negyedévében készülhet el az új sportcsarnok. A háromszintes, közel 3000 négyzetméteres hasznos területtel rendelkező létesítményben a hagyományos kézilabda- és kosárlabdapályák mellett többek között edzőterem, elektromos találatjelző gépekkel felszerelt vívópástok, automata önbiztosító rendszerrel ellátott mászófal is helyet kapnak. A sportcsarnok dimenziói és az épület térbeli elhelyezése is kifejezik, hogy építése túlmutat az iskola, de még a Ménesbirtok igényein is. A mezőhegyesi polgárok is sportolhatnak majd itt, a 350 fős lelátó alkalmassá teszi az épületet rendezvényközpont funkciójának betöltésére.

Az ország egyik legszebb és legmodernebb oktatási intézménye az egész város lakosságát szolgálja majd. Elsősorban a régióból, de az egész ország területéről, sőt határainkon túlról is várjuk azt a 350 tanulót, akik birtokba veszik. Az iskolavezetés és oktatóink felelőssége most abban áll, hogy az új intézményt új szakmai tartalommal, új tanulásszervezési és oktatási módszerekkel tudják megtölteni.

Szöveg: Tarkó Gábor igazgató
Fotó: Pintér Gábor referens; látványtervek: DAW Építész Stúdió