1. Főoldal
  2. Hírek
  3. A hagyományos lófajták sikerei...

Közel 240 évvel ezelőtt a Habsburg Birodalom katonaságának nagy mennyiségű lóelőállításra volt szüksége, ez hívta életre a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. jogelődjét, Mezőhegyesi Katonai Ménesintézetet. Ekkor épültek meg az első épületek, amelyek három őshonos magyar lófajta bölcsőjévé váltak: a Nóniusz, Gidrán és a Furioso-North Star. Az évszázadok alatt a nóniusz volt az a magyar lófajta, amely végig kísérte a Ménesbirtok történetét a kezdetektől napjainkig. Az első mezőhegyesi istállók 1800-ban épültek. A napóleoni háborúk során zsákmányolt fiatal mén, a fajtát alapító Nonius Senior tizedmagával került az 1800-as évek elején Mezőhegyesre. Tenyészműködését 1816-ban kezdte meg ezek között a falak között, a fajta nemesítését, cseppvérkeresztezéssel való tökéletesítését szintén itt végezték. Ezek között a falak között látott napvilágot az 1878-ban párizsi világkiállítást nyert egyed, Nonius XXXVI. is. Az évszázadok viharait kiállva a mezőhegyesi istállók mindig őrizték a nóniusz fajta egyedeit.

2021-ben 50 év kihagyás után újra Budapesten került megrendezésre a Kincsem Parkban a Négyesfogathajtó Európa-Bajnokság. A hagyományos magyar lófajták modern alkalmazását, használhatóságát meg kell találnunk, hogy a fajtát megfelelő célokkal fenn tudjuk tartani. A nóniusz a fogatsportokban jól megtalálta a helyét, mi sem bizonyítja jobban, mint a fajta Európa-Bajnokságon való szereplése. Pap István Tibor, a Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke nyilatkozata alapján „egy kis létszámú hagyományos fajta kisebb populációjából, mint a Mezőhegyesi nóniusz ménes 20-30 évente születik olyan négyesfogat, amely nemzetközi szinten is megállja a helyét a modern fajtákkal szemben. Most egy olyan fogata van Mezőhegyesnek, amely nemzetközi szinten is fel tudja venni a versenyt.”

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a magyar hagyományos nóniusz lófajta génmegőrzésében nagy szerepet vállal napjainkban. Nagy öröm számunkra, hogy a fajta teljes palettáját felvonultató Országos Tenyészszemle a fajta születésének helyszínén kerül minden évben megrendezésre. A Nonius Lótenyésztő Országos Egyesület és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. együtt szervezte meg 2021. szeptember 18-19. között Mezőhegyesen tartott rendezvénysorozatát.

A Ménesbirtok számára a tenyészszemle nagyon szép eredményeket hozott, így Mezőhegyes tenyésztői sikerei vitathatatlanok. Az első napon mén sajátteljesítmény-vizsgán 8 ló kapott tenyésztési engedélyt, köztük a Ménesbirtok Nonius XIV-11 Diadal nevű 4 éves ménje (apja: Nonius XVII-1 Nílus, anyja: 311 Doliart Nonius-8 Lidi) majd a rendezvény második napját a 2021. évi csikók bírálata nyitotta, amelyen a legszebbnek a Ménesbirtok tenyésztését dicsérve, a csikó championátus győztesének Teodóra méncsikóját (apja: Nonius XVII-1 Nílus, anyja: Zeffirelli Nonius-18 Teodóra) választotta a szakmai bizottság.

A 3-10 éves korú fiatal tenyészkancák között az első két helyezést a Birtok lovai szerezték meg, első helyezett Nonius XIV-2 Egres (apja: Nonius XVII-1 Nílus, anyja: Nonius I-13 Nőtincs), 2018. évi kanca lett, a második helyet pedig a cseppvérkeresztezett Rittmeister Nonius-10 Diána nevű kancánk kapta.

Megválasztották a 10 év feletti tenyészkancák legjobbját is. A csikóchampionátus győztes csikójának anyja kapta meg az első helyezést, Zeffirelli Nonius-18 Teodóra, 2010 évi kanca, mely a Nemzeti Ménesbirtok jogelődje tenyésztési munkájának eredménye, és a Ménesbirtok tulajdonát képezi.

Az utolsó programpont a minden évben megrendezésre kerülő Kozma Ferencről elnevezett fogathajtó megmérettetés, melyen szintén eredményes programokat mutattak be a Ménesbirtok tulajdonában lévő fogatok. Első helyre Juhász Károly hajtotta be a lovait Juhász József segédhajtó segítségével, lovai: Nonius XIV-1 Aporka, Nonius-16 Zsindely, második helyen pedig Bán Dávid végzett, Juhász József segédhajtóval és Nonius-24 Vica és Nonius-15 Virgonc nevű lovaival.

A XXVIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok lótenyésztési bemutatója az utóbbi években a Mezőhegyesen kitenyésztett fajtákra, azaz a furioso-north starra, a gidránra, és a nóniuszra terjed ki, idén kiegészülve a dunai ló, pleveni, a lipicai és a magyar hidegvérű fajtákkal.  Ebben az évben a kiállítás kiemelt fajtája a gidrán volt, így a rendezvényen a horvát, bolgár és román tenyésztők is bemutatták a fajta tenyésztésében elért eredményeiket. Az idei esemény része volt a Gidrán Lovak Parádéja, amelyen a fajta mai hasznosítási módjainak bemutatóján láthattunk military, fogathajtó, díjlovas és díjugrató programokat.

A rendezvényen kiállításra kerültek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonában lévő nóniusz és gidrán fajtájú lovak. Az ünnepélyes megnyitón Mezőhegyes nóniusz ötösfogatát is megcsodálhatták.

Az OMÉK társrendezvényén első helyezést kapott az I. gidrán kanca osztályban a Ménesbirtok tulajdonában lévő Déva Gidran I-25 „Kövirózsa”, illetve II. gidrán mén osztályban 6029 Gidran XXVII-43 „Kartel”. Második helyet szerezte meg a rendezvényen az első ménosztályban Gidran XXIX-2 „Kelevész”, illetve III. kanca osztályban 257 Siglavy B. Gidran-17 „Héber”.

Mezőhegyes tenyésztői sikere, hogy a rendezvényen nemcsak a Nonius fajta díjat nyerte meg Nonius XIV-2 „Cérna” (apja: Nonius XVII-1 Nílus, anyja: Akitos Nonius-66 Hilda), hanem a Kiállítás Lótenyésztési Nagydíjat is a fekete színű 5 éves nóniusz kanca kapta kiemelkedő küllemének, szép felsővonalának és dinamikus, akciós és tértnyerő mozgásának köszönhetően.