1. Főoldal
  2. Gazdaság
  3. Növénytermesztés

Növénytermesztés

Cégünk egyik alaptevékenysége a szántóföldi növénytermesztés. A növénytermesztésen belül, annak szakmai csúcsát jelentő, vetőmagtermesztés az az ágazat, amelynek sikeressége nagyban meghatározza a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság eredményességét.

Búza, árpa, hibridkukorica vetőmagvak termelése folyik cégünknél. Hagyományosan a legnagyobb nemzetközi fajtatulajdonosok állíttatják itt elő a világ minden táján értékesítendő vetőmagjaikat. Az itt felhalmozott szakmai tudás és technológiai háttér, biztos alapot nyújt arra, hogy mindezt a legmagasabb minőségben tehessük meg, partnereink megelégedésére.

Mezőhegyesi öntözőrendszer

A hazai éghajlati viszonyok között egyre fokozottabb jelentősége van a szántóföldi öntözésnek, hiszen a természetes csapadéknak nem mindig kedvező a térbeli és időbeli eloszlása a növények vegetációs időszakában.

Ennek pótlását a leggazdaságosabban nagy területen, jól automatizálható, nagy teljesítményű lineár, center magajáró öntözőberendezésekkel valósítható meg. Az öntözéssel javíthatjuk a termés minőségét, valamint növelhetjük a termelés biztonságát. Az öntözés elengedhetetlen tényezője a vetőmagtermelésnek, melynek köszönhetően a 90-es évek elején kialakították a mezőhegyesi öntözőrendszert.

A jelenlegi öntözőrendszer 22db centerből, 4db tömlős lineárből 9db csatornás lineárból, valamint 24db csévélődobos öntözőből áll, mely kb. 2450 ha területet tud egyidejűleg öntözni.
Mezőhegyes öntözővízzel való ellátása kétoldalú betáplálással történik. Az egyik a Maros vízkivételére épülő Száraz ér Élővízi öntözőrendszer. Az Aradi vízkivételtől jut el a Szárazér csatornán keresztül a Mezőhegyesi – Élővíz csatornába. A másik az Apátfalva – Mezőhegyesi öntözőrendszer, mely a Maros vizét öt átemeléssel juttatja el Mezőhegyesig.