„A mai napig Parázs a legjobb lovam. Családtagként szeretjük.”  – ifj. Dallos Andor kaszkadőr

ifj. Dallos Andor kaszkadőr, Dallos Andor, a szilvásváradi Állami Ménesgazdaság tavaly elhunyt igazgatójának a fia, spanyol lovakkal dolgozott egy külföldi produkcióban, a Ben Hur Live-ban. Kezdtek kikopni a lovak, állategészségügyi okok miatt egyre több andalúz kiesett a showból. Sem fizikailag, sem pszichikailag nem bírták a mindennapos megpróbáltatásokat. A német tulajdonossal történt egyeztetések után, 2011-ben Andor maga volt kénytelen helyettesítő lovakat keresni, melyekkel Rómában, a soron következő showban felléphetett. Édesapjával, Dallos Andorral Mezőhegyesre utaztak. Kisebb méretű lovakat kerestek, mert a spanyol lovak is kisebb méretűek voltak. Végül a két 2007-es születésű nóniusz heréltre, Palócra és Parázsra esett a választásuk. Parázs 4 évesen sem volt egyszerű eset, de a római produkcióban még erősen csikóként viselkedett. Talán predesztinálta a neve, mert lobbanékony, hirtelen reagál az ingerekre– vélekedik gazdája. Egy pillanat alatt begyullad, mint a parázs. – nevet Andor.

Nehezen kezelhetően viselkedett és veszélyes megnyilvánulásai voltak. Egy alkalommal leugrott egy “négytalpast” a lószállító kamionból, kb. két méter magasból, kishíján agyonütve Andor édesapját. Apukája az utolsó pillanatban elugorva a ló elől higgadtan csak annyit mondott: „ebből még jó ló lesz fiam.” Andor szerint ne adjunk a lovunknak olyan nevet, amilyenné nem szeretnénk, ha válna. (Ismét nevet.)

Olaszországban ez első fellépésén nagyon nehéz volt vele. Érzékeny volt, élénken reagált a környezetére. Szinte reménytelennek tűnt, hogy részt vegyen a showban. Andor már azon gondolkodott, hogy lecseréli. De végül nekivágtak, és még az utolsó Ben Hur Live Show-ban is együtt szerepeltek. Miután befejeződött a produkció, az összes résztvevő lovat Németországba szállították, és mostoha körülmények között tartották, -20 fokos hidegben, szabadban, fedél nélkül, erősen visszafogottan takarmányozva. Elhanyagolt állapotban, soványan, 20-25 cm szőr borította a lovait, amikor egy év múlva, végre eladóvá váltak, Andor elutazott értük, hogy megvásárolja őket. Bélyegzés alapján ismerte csak fel a lovait, annyira lepusztultak szegények. Szalmahasuk és összeesett izmaik nem a régi Parázsra és Palócra emlékeztették Andort.

Hazahozta őket Szilvásváradra 2013-ban, és attól a pillanattól, mintha kicserélték volna mindkettőt. Hálásak voltak megmentőjüknek. Parázs teljesen megváltozott, nem kiszámíthatatlan már. Érzékeny, de jó értelemben. Jelenleg is gyerekek lovagolják, de a hámos- feladatok sem okoznak neki gondot.  Figyelmes és együttműködő, voltizsra is alkalmas. Nagyon kedvelik a lányok, mert jól veszi a segítségeket. Igazi csoda ló, akit mindenki szeret – mondja Andor.

A legnagyobb bravúr, amit Andor kihozott Parázsból, az egy helikopteres akció volt amit, ha egy szóval kellene jellemeznünk, azt mondanánk: “hajmeresztő”. Andor Parázson állt vágtában, ahonnan egy helikopter kötéllétráját kapta el és repült vele tovább. Közben Parázs egyenes vonalon, kiszámíthatóan, egyenletes tempóban vágtázott. Az akció kivitelezésében segített Gulyás Kiss Zoltán kaszkadőr koordinátor és Tóth István kaszkadőr. De több veszélyes, mozgó autós, fogatos, borulós, tüzes akción vannak túl együtt. Andor állítja, a lónak volt köszönhető a közösen megoldott jelenetek sikere.

Számos külföldi filmes produkcióban vett részt fogat, illetve hátaslóként. Hol egy csata jelenet kellős közepén kellett neki ágaskodnia a “The King”-ben, hol egy hajtó nélküli kocsiban vágtázott egy szakadék irányába a The Alienist című sorozatban és volt, amikor színészeket tanított a hajtás és lovaglás tudományára számos egyéb külföldi produkciókban.

Hazai pályán többek közt a Kincsem című filmben találkozhattunk a lóval, mely 2017-ben a legnézettebb magyar film címet is bezsebelte. Sok jelenteben láthattuk, mint például az égő istállós jelenet, Klára egyik hátaslova, illetve a lóversenyben szereplő fekete telivér dublőr lova, Heps fogatlova, de Parázs volt a negatív főszereplő hátaslova is és rajta tanult lovagolni Nagy Ervin színművész, aki a főszerepet játszotta.

Palóc elpusztult a Kincsem forgatása előtt, 2015-ben. Parázs nagyon kötődött mezőhegyesi társához, emiatt kicsit letört, de új társra talált a Kincsemet játszó egyik ló, Szöszi kanca személyében. Szereti más lovak társaságát és tiszteletet parancsol jelenléte a társai között.

A közeljövőben egy izgalmas projektben vesz majd részt, melynek részleteiről Andor nem árult el többet, de izgatottan és büszkén várjuk a fejleményeket.  Addig is Szilvásváradon lovagoltat és kocsikáztat Parázs, a nóniusz.

A képeket készítette: Szabó Adrienn