A Rádió7 Közös Nevező című műsorában szerdán beszélt erről a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a hamarosan megújuló Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégiumról pedig Tarkó Gábor nyilatkozott. A vendégekkel Czabarka János beszélgetett.

Mint a vezérigazgató a beszélgetésben elmondta, a megfelelő géppark alapfeltétel, amellyel rendelkeznek a Ménesbirtokon, ez pedig nemcsak kombájnokból, hanem speciális eszközökből is áll. Papp István Tibor az utóbbi időszak időjárását is értékelte a Ménesbirtok szemszögéből, illetve szólt a jelenleg zajló munkálatokról is.

– Azt látjuk, hogy amit a jó Isten elvett tőlünk a búzából, azt minden bizonnyal visszakapjuk a kukoricába, hiszen az a csapadékeloszlás és a csapadéknak az időbeni megérkezése, ami rossz volt a búzának, az jókor jött a kukoricának. Szóval most azt látjuk, hogy az árukukorica az minden bizonnyal fogja hozni a hozzáfűzött, 10 tonna/hektáros eredményhozamot, de ezt úgy gondolom, várhatjuk. Ez máshol, másnál is jellemző: máshol is láthatjuk a térségben, a napraforgónak is jó lehet terméshozam kilátásai, a szójának is, illetve úgy tűnik hibrid kukorica jól tolerálta az időjárást, ebbe is igen jó terméseredményt gondolnak – emelte ki Papp István Tibor.

A vezérigazgató továbbá hangsúlyozta a vetőmagüzem visszavásárlásának fontosságát, amely – mint fogalmazott – jó időben történt, hiszen a birtokbavétel első napján már érkezett be búza hozzájuk, a Ménesbirtok a kukoricát is maga fogja majd feldolgozni, a francia Limagrain vállalattal pedig együttműködnek.

Tarkó Gábor a 108 éves iskola nyári teendőiről és az induló képzésekről is beszélt. Mint kiemelte, 124 tanuló iratkozott be az idén, amely 37 fős létszámnövekedést jelent, ez pedig egy 300 fős iskolánál nem elenyésző, a kertészképzésre és a szakgimnáziumi képzésre pedig még van pár szabad hely.

Az igazgató elmondta, a tanulók a gyakorlati képzést helyben, a Ménesbirtokon végzik, tanulószerződéssel, az állami ösztöndíj mellett pedig saját ösztöndíjprogrammal is várják a diákokat, így akár nettó 100 ezer forintot is kaphat az, aki jól tanul. Mint említette, nagyon sok olyan szakma van, ami kihalt, de a patkolókovács megmaradt, amelyet kilencen végeztek el tavaly – a lótenyésztés egyik bölcsőjeként pedig kötelesség számukra, hogy ezt életben tartsák. Tarkó Gábor kiemelte továbbá, hogy a technikai innovációk mellett nagy fejlesztés is vár az iskolára, hiszen a műemlék épületek megújulnak, sportcsarnok majd pedig uszoda is épül, amely az egész várost szolgálja majd, ezek mellett pedig szakmai, szabadidős táborok szervezésével is várják a diákokat,  hamarosan pedig vívni is tanulhatnak majd a diákok az iskolában.

–Alapvetően a mezőgazdaság egy új időszámítás előtt áll, egy új irányt vett. A mezőgazdaságban most beszélünk precíziós gazdálkodásról, beszélünk robotikáról és informatikáról. Azok a traktorosok, akik a mai, modern mezőgazdaságban szeretnének eredményesen részt venni és dolgozni, azoknak egészen más ismeretekkel kell bírnia, mint ezelőtt 10-20, vagy 30 évvel – hangsúlyozta Papp István Tibor, aki továbbá elmondta: nem villáskulcsoznak a diákok, hanem fedélzeti komputerekkel felszerelt gépekkel, műhold-rendszerekkel és robotikával találkoznak, egy ilyen képzés segítségével pedig meg fogják találni helyüket a mezőgazdaságban.

Kiss Dániel
Makó Híradó
Borítókép: illusztráció
Forrás: promenad.hu