Iskolánk a Ménesbirtok támogatásával kiemelten készül minden évben a pályaorientációs rendezvényre, idén is számos településről érkeztek a pályaválasztás előtt álló diákok a Szakmai Napra.

A 2020/2021-es tanévben a megújuló szakképző iskolában folytatjuk a kertészek, lovász szakmairánnyal a gazdák, a hegesztők, valamint a mezőgazdasági gépészek képzését. A szakgimnáziumot felváltó, ötéves technikumban mezőgazdasági technikus és mezőgazdasági gépésztechnikus osztályt indítunk. A szakma megszerzése után esti oktatás munkarendje szerint folyó, kétéves érettségire felkészítő képzésre is várjuk a jelentkezőket! A Kertész és a Lovász szakmairánnyal meghirdetett Gazda képzéseinkre enyhe értelmi fogyatékos tanulókat is fogadunk. Fenntartónk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. munkaszerződést köt diákjainkkal, a tanulmányi eredmény alapján – az állami ösztöndíjon felül – kiemelt ösztöndíjat folyósítunk. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködve több száz pályaválasztás előtt álló diáknak volt lehetősége részt venni a nyílt napon. Három helyszínen zajlottak a programok: a Mezőhegyesi Helytörténeti Gyűjteményben a szakképzéshez kapcsolódó kiállítások megtekintésére nyújtottunk lehetőséget. Az intézményben bemutató órákkal, szórakoztató és kreatív foglalkozásokkal készültünk. Lövészet, taekwondo bemutató, vívó bemutató, traktorvezetés, íjászat magyar visszacsapó íjjal, kézműves foglalkozás, állatsimogató színesítette a programot. Háriné Hemző Katalin mézeskalácsot, Krucsóné Gergely Erzsébet és Nagy Károlyné Erzsébet koszorúkat, Tarkó Mihályné pedig kulcstartókat és filclovakat készített a gyerekekkel. Kiállításra kerültek a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. mezőgazdasági gépei és Papp József cigája juhai is. A Ménesudvarban és a Fedeles Lovardában a belovaglók és a patkolókovácsok tartottak szakmai bemutatót. Mindezek mellett a kollégium is nyitva állt a diákok és szüleik számára. A Let The Cigar Die akusztikus koncertje után Paulik Árpád mezőgazdasági repülőgépével többször látványosan átrepült az intézmény felett.

Tarkó Gábor igazgató úr minden évben nyugdíjas találkozóval köti össze a nyílt napot, nyugalmazott kollégáinknak bemutatta a Kozmát és a Ménesudvart célzó beruházás impozáns és látványos makettjét. Az eseményt a munkatársaink, nyugdíjas kollégáink és a meghívott vendégeinkkel közös ebéd zárta. Rendezvényünket a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. támogatta. Köszönjük az intézmény valamennyi dolgozójának, diákjainak a munkát, támogatóinknak és partnereinknek a segítséget, a vendégeinknek hogy megtiszteltek bennünket látogatásukkal!

 

Szöveg: Nagy-György Tamás szakügyintéző
Fotó: Benkő Anita, Dr. Schmidt Gábor, Nagy-György Tamás, Szabó Angelika, Tarkó Gábor, Varga Tibor