A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t Janesz János lótenyésztési ágazatvezető és Janovszki Mariann irodai ügyvitel-irányító (lótenyésztés) képviselte a hétvégén a Szlovákiai Somorján megrendezett Horse in Sport 2018 konferencián, melynek szervezője a Hippoevent, Jacqueline Zimmermann volt. A rendezvényen a fogathajtás jövőjét érintő kérdésekről esett szó.
A kongresszus főbb témái között szerepeltek a 2015-2017. évi FEI fogathajtó versenyek esettanulmányai, a nemzetközi fogathajtás jelenlegi helyzete, a szabályzat problémás esetei és természetesen a fogathajtás jövője. A cél az volt, hogy pozitív impulzust adjanak a szakágnak egy sikeres jövő reményében. Szó esett a Mezőhegyesen megrendezésre kerülő FEI Fiatal Fogatlovak Világbajnokságáról, a kladrubi lóról a nemzetközi fogathajtásban és Európa legmodernebb lovas központjáról, mely a szlovákiai Šamorínban található. Utóbbit vezetett látogatás keretében tekintették meg a résztvevők, akik között jelen volt többek között Manuel Bandeira de Mello, a FEI Fogathajtás igazgatója, illetve a FEI Fogathajtó Szakbizottság részéről Richard Papens.
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. részéről Janovszki Mariann tartott előadást a fiatal fogatlovak versenyeinek fontosságáról és a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságáról. Az esemény lehetőséget adott arra is, hogy a Ménesbirtok a szakemberek előtt promotálja a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát.