A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz ötösfogata ismét kiemelt helyet kapott a balatonfüredi Anna-bálon. A hagyományok szerint a három ménesgazdaság (a bábolnai, a mezőhegyesi, a szilvásváradi – díszes fogataira ül fel a bál szépe és udvarhölgyei, idén először azonban sétakocsikázni is lehet július 21-én a fogatokkal Balatonfüred reformkori városrészében.
Magyarország egyik legjelentősebb társadalmi eseményére, a balatonfüredi Anna-bálra ötszáz vendéget várnak, így természetes, hogy a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. büszke arra, hogy már évek, évtizedek óta elképzelhetetlen az Anna-bál a mezőhegyei nóniusz ötösfogat nélkül.
– A tavalyi évben a bál szépét az ötösfogaton a készenléti rendőrség díszegysége kísérte, szintén nóniuszokon. A Mezőhegyesen 200 éve kitenyésztett és tenyésztett eredeti nóniuszállományból származó lovak alkotják a fogatot, melyet a tavalyi kettesfogathajtó Magyar Bajnok, Papp János hajt az Anna-bálon, a fogat egyes lovai pedig szintén a bajnoki fogatból kerülnek ki – mondta Pap István Tibor. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: Ezen a rangos társadalmi eseményen való részvétel nem sport, viszont évszázados örökségünk és fogathajtó hagyományaink megnyilvánulása, s megtiszteltetés, hogy a szervezők fontosnak tartják a fogathajtó kultúra megjelenítését, s a mezőhegyesi nóniuszok jelenlétét.
A fogat összeállításában fontos szempont a megjelenés, az összhang és a biztonságos bemutatás, ezért külön készülnek, összecsiszolják a lovakat a bál előtt. A lovakat nehézveretes sallangos díszszerszámmal szerszámozzák fel, Cziráky típusú hintóba fogják be őket. A segédhajtók pedig a ménesbirtok díszkocsisruháját viselik.

Szöveg: Cseh-Lakos Ilona
Fotó: Tóth Endre – Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. archívum