A világbajnokság idején – a versenynapok mellett – gazdag programjavaslattal várjuk a látogatókat. Ezúttal 234 év történelmének ma is látható emlékeit ajánljuk kellemes időtöltésnek.

Ménesparancsnokság épülete

Ménesparancsnokság épülete

Ha Mezőhegyesre érkezik az utazó, rögtön átlép két évszázadot, s a XIX. század hangulatában találja magát. Tegyünk most egy rövid képzeletbeli sétát. A történelmi ménesudvarba az 1807-ben épített, empire stílusú diadalíven keresztül jutunk, ahol megpillantjuk a Nonius Hotel impozáns épületét, melyet 1790-ben építettek. A hotel épületével szemben a nyitott lovarda, mellette a központi istálló, előtte a 73-as majorból származó harangláb, melyhez hasonló minden majorban volt az 1870-es években. Ébresztésre, munkaidőjelzésekre, valamint ünnepségek és tűz esetén használták.

Egykori parancsnoki épület, ma szálloda

Egykori parancsnoki épület, ma szálloda

 

Hotel Nonius szálloda és étterem bejárata

Hotel Nonius szálloda és étterem bejárata

 

Központi istálló

Központi istálló

 

Majori harangláb a ménesudvarban

Majori harangláb a ménesudvarban

Tovább sétálunk, reprezentatív épületet, a Jung József tervei szerint 1790-ben épített parancsnoki épületet láthatjuk, vele szemben a fedett, ún. téli lovarda áll, amely 1809 körül épült. Az épületet 133 évvel ezelőtt, 1885-ben építették át a mai formájára.

Fedeles lovarda

Fedeles lovarda

A fedett lovarda mellett látható az 1819-ben ültetett, gyönyörű látványt nyújtó indiai eredetű platánfa. A legenda szerint kezdetben, hogy gyorsabban nőjön és fejlődjön, a levágott hízómarhák vérével öntözték meg időnként.

A központi ménesudvarból a déli diadalíven keresztül haladunk tovább egy csodás parkon keresztül. Itt áll a klasszicista stílusban, 1847-ben épült ,,emberkóroda”, melynek falai között található ma a helytörténeti gyűjtemény, ahol a mezőhegyesi történelem elevenedik meg, többek között a ménestörténeti kiállítás is. Még csak egy rövid sétát tettünk, de már is fantasztikus élményekkel gazdagodtunk. S akkor még nem néztük meg a városközpontban az ország legreprezentatívabb magtáraként emlegetett emeletes épületet, az 1912-13-ban épült nőtlen tiszti lakot (“kantár”), a Centrál Szálló eklektikus, egyemeletes fachwerkes homlokzati részletekben gazdag épületét, a vasútállomást, a Kozma Ferenc emlékhelyet és sorolhatnánk még.

Zabsiló torony

Zabsiló torony

Két kiváló építész, Jung József és Hild János, tervei alapján épült, ma már műemlék épületek sora teszi Mezőhegyest különleges hangulatú kisvárossá.

A rövid hívogató reméljük felkeltette az érdeklődésüket, jöjjenek és ismerjék meg Mezőhegyest, azt a várost, amely a lónak köszönheti létét!

Írta: Szabó Zsuzsa