2019. március 14-én megemlékeztünk forradalmi hőseinkről. Az ünnepi rendezvénysorozatot a Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola drámatagozatos diákjainak Március, Petőfi hónap című előadása nyitotta meg a József Attila Általános Művelődési Központ színháztermében, mely után az ünneplő iskolások, tanáraik és a helyi egyesületek, tanintézmények, rendfenntartók, az Önkormányzat és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. képviselői koszorúzással tisztelegtek az 1848-49-ben a hazáért harcolók előtt.

Mitykó Zsolt polgármester beszédében kiemelte, hogy mi is, mint a forradalmi ifjak jövőnk építői vagyunk, és kis emberként megfogalmazhatunk buzdító gondolatokat, de tennünk is kell társadalmunk előre haladásáért. Pap István Tibor Kozma Ferencre emlékezett és kiemelte, hogy hadnagyként szolgált a császári hadseregben, mikor a forradalmi események hírére megszökött, és végig harcolta az 1848-49-es szabadságharcot. A szabadságharc bukása után bujdosni kényszerült. A kiegyezést követően a Magyar Kormány megbízásából a Ménesbirtokok irányítójaként világhírűvé fejlesztette a magyar lótenyésztést, sőt Ő rakta le az alapjait Mezőhegyesnek mint civil településnek. Kozma Ferenc és az 1848-49-es hősök üzenete az, hogy hinnünk kell nagy dolgokban. Hinnünk kell Hazánkban még akkor is, ha időnként elbukunk, vagy csalódunk, de nem adhatjuk fel a hitünket, ahogy Kozma Ferenc sem adta fel, ahogyan kitartó hitének eredményei napjainkban is kihatnak ránk fogalmazott Pap István Tibor, a Ménesbirtok vezérigazgatója. Mitykó Zsolt polgármesterrel és Rajos István alpolgármesterrel közösen elhelyezték koszorújukat, majd őket Mezőhegyes város nevelési, oktatási és közművelődési intézményeinek képviselői követték. Koszorút helyeztek el a Kozma-emlékműnél és a Ménesparancsnokság déli falán található Kossuth-emléktáblánál a FIDESZ-KDNP Mezőhegyesi Csoportja, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Mezőhegyesi Alapszervezete és a Magyar Önvédelmi Mozgalom Mezőhegyesi Csoportja, a Város- és Környezetvédő Egyesület, a Mezőhegyesi Katolikus Egyházközség, a Mozgáskorlátozottak Egyesülete, a Retro Mezőhegyes csoport, a Mezőhegyes Közbiztonságáért Polgárőr Egyesület és a Mezőkovácsházai Rendőrkapitányság Mezőhegyesi Rendőrőrse nevében megjelent képviselők.

A programot a csodálatos népviseltebe öltözött Fülöp Boglárka által énekelt Tavaszi szél vizet áraszt című népdal, Tar Zsombor trombitaszólója, valamint Ovszák Bernadett tolmácsolásában Juhász Gyula Március idusán című verse színesítette.

2019. március 15-én jótékonysági emlékfutást szervezett az Egészséges Mezőhegyesért Tömegsport Egyesület. A teljes bevételt Bölcsődés és Óvodás Jótékonysági Rendezvény bevételének gyarapítására ajánlották fel. 

Szöveg: Farkas Margit Zsuzsánna marketing referens
Fotó: Tóth Endre István ügyintéző