A mezőhegyesi Ménesbirtokon eredetileg felépített ménesek közül napjainkban már csak öt létezik, s ezek közül is csupán három működik Társaságunk, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. keretei között. Éppen ezért kiemelt fontosságú a 20. majorban működő nóniusz és gidrán kancaménes 18. században épült istállóinak (nagy istálló, fedeztető istálló) teljes rekonstrukciója.
Az épületegyüttes felújítása magában foglalja a falak szigetelését injektálással, a külső homlokzat felújítását, a tetőhéjazat cseréjét (tetőszerkezet javítása, palafedés helyett cserépborítás), a kapuk és ablakok felújítását, illetve cseréjét, továbbá a közlekedési utak, járdák újjáépítését és felújítását. A nagy istállóban a mintegy 2000 m2 felületen az eredeti gerendázat megtartása mellett új pórfödém készül. A ménes vízellátását biztosító hidroforház is teljes külső felújításon esik át. A kivitelezés 2019 augusztusában kezdődött és várhatóan 2020 márciusában ér véget, jelenleg 30%-os készültségen áll. A majorba vezető új kerékpárút is épül, illetve aszfaltburkolatot kapott a belső útalap – az utak kivitelezésének előrehaladása 50%.
A jövő évben a mintagazdaság belterülethez legközelebb fekvő ménesében a csődörös istálló épületéhez illeszkedő, új látogatóközpont épül, valamint parkoló létesül. Tervezés alatt áll a majoron belül a kerékpárút bővítése, valamint egy kerékpártároló megépítése. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kiemelt célja, hogy üzemegységei, telephelyei bejárhatók legyenek mind a szakmai közönség, mind pedig az ide látogató turisták számára.

Szöveg: Turbucz Péter Sándor fejlesztési igazgató és Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Fotó: Tarkó Gábor