A Ménesbirtok szolgáltatásában elért személyek száma hozzávetőlegesen 700 fő. Kollégáink a bejelentések alapján 672 személyt regisztráltak. A Mezőhegyes Városi Havilapban is jeleztük a várható megkeresést és kollégáink sokszor a hétvégéken is végig járták a majori ingatlanokat, ám sajnos mégsem sikerült mindenkivel kapcsolatot létesítenünk. Popon György közterület-felügyelő és Tóth Endre István ügyintéző értesítő cédulákat hagytak hátra, ám sokan ezekre sem válaszoltak.

Munkatársaink a személyes megkeresések alkalmával rögzítették a lakosság tapasztalatait. Megoszlanak a vélemények. Sokan nem emeltek kifogást a szolgáltatással kapcsolatosan, sőt tudatában vannak, hogy cégünk rendkívül méltányos árat szab a vízszolgáltatásért. Az elmúlt időszakban 100 Ft/köbméter díjat számláztunk, ami jelképes összegnek tekinthető, hiszen a normál szolgáltatás teljes díjtétele országos szinten ennek legalább a hatszorosa. A legtöbb helyen vízmérő sincsen felszerelve, így a fogyasztók bemondás alapján – bizalmi alapon – díjátalányt fizetnek. Ami a víz minőségét illeti, az helyenként jobb minőségű, mint a városi hálózatból származó víz – ezt vízvizsgálati eredmények is alátámasztják.

Természetesen a panaszok is eljutottak hozzánk. Többen kifogásolták az ivóvíz minőségét, ihatatlannak minősítve azt. Ezekben a háztartásokban palackozott ivóvizet fogyasztanak. Az ingadozó víznyomás miatt több háztartásban az automata mosógépek szivattyúi tönkrementek, ezeket ki kellett cserélni. Tóth Endre István ügyintéző részt vett a hálózat feltérképezésében és állapotfelmérésében. Elmondta, hogy jelenleg a 6-os, 18-as, 21-es, 28-as, 39-es és 57-es majorokban szolgáltat vizet a Ménesbirtok. A teljes vízhálózat becsült hossza 19.200 m. A nagy területet behálózó, régi vascsőhálózatban gyakori a csőtörés, a víznyomás ingadozását legtöbb esetben ez okozza. A csövek nem ritkán erdős, vagy utólag teljesen beépített területen haladnak, így a hibákat nagyon nehéz felderíteni, kijavítani.

Sem a Ménesbirtokról szóló törvényben, sem a cégbírósági bejegyzésben nem szerepel a Cég feladatai között a vízszolgáltatás. Kerekes Vivien, a Cég környezetvédelmi mérnöke elmondta, hogy vízjogi engedélyeink kiadása emiatt függőben van. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., bár nem feladata, mégis igyekszik biztosítani a majorok vízellátását. Két fős vízhálózat-karbantartó csoportot tartunk fenn, mind a hat majorban rendszeresen elvégezzük a vízvizsgálatot, minden vízvizsgálati eredmény megfelelő.

A Ménesbirtok menedzsmentje keresi a megoldást a fennálló helyzet rendezésére, annak folyamatáról a jövőben rendszeresen beszámolunk honlapunkon és Facebook-oldalunkon egyaránt.

Képünkön régi öntöttvas közkút a 18-as majorban.

Szöveg és fotó: Tarkó Gábor képzési igazgató