Címerezőtábor a Ménesbirtok iskolájában
Mezőhegyes, 2019. június 10-augusztus 09.

Ha szereted a jó társaságot,
gazdag szabadidős programkínálatot és egyben jól fizető nyári diákmunkát keresel,
elmúltál 15 éves,
akkor itt a helyed!

 
I. Mi a címerezés?

A kukorica címerezés, vagy egyszerűen címerezés, a kukorica hibrid vetőmag előállítás egyik legfontosabb technológiai művelete, mely során egyes kukoricanövények hímivarú virágzatának kézi vagy gépi úton történő eltávolítása történik. A címerezési munkálatokat általában diákok végzik megfelelő felügyelettel és vezetéssel. A „címerezés” kifejezés a kukorica hímivarú címervirágzatából ered, mivel a munkálatok során ezeket szükséges eltávolítani. A konkrét címerezést számos speciális technikai művelet előzi meg, melyek nem találhatók meg a hagyományos kukorica termesztésében, tág értelemben ezek is a kukorica címerezési munkálataihoz tartoznak. A magyarországi üzemi növénytermesztésben a hibrid kukoricák mára teljesen kiszorították a hagyományos fajtákat, így szükség van a hibrid vetőmag folyamatos utánpótlására. A vetőmag magas ára miatt lehetséges a címerezés megvalósítása, mivel a munkafolyamat viszonylag drága, alacsonyabb előállított értéknél nem volna lehetséges a kivitelezése.

Biológiai alapok

A kukorica egylaki, egyivarú növény termői és porzói külön virágzatban foglalnak helyet (címervirágzat, torzsavirágzat). Ezen egyedi tulajdonságának köszönhetően a kukorica kasztrálása rendkívül egyszerű feladat. A címerezést kizárólag két különböző tulajdonságokkal rendelkező nemesítői vonal, „fajta” keresztezésekor alkalmazzuk. A hibrid vetőmag előállítás során valójában sohasem fajtákat használnak, hanem úgynevezett nemesítői vonalakat, melyek alkalmazását hosszas, részletes tenyészkerti, illetve kisparcellás vizsgálatok előzik meg. A címerezéssel, azaz a címervirágzat eltávolításával megakadályozható, hogy a növény saját magát porozza be, így könnyedén elérhető, hogy az adott növény magkezdeményét a másik típusú kukorica (mely nem került címerezésre) termékenyítse meg.

A címerezést megelőző munkafolyamatok

A kukorica címerezését különböző speciális és nem speciális munkafolyamatok előzik meg. Nem speciális munkafolyamatok, melyek nem kizárólag a vetőmag-előállítást célzó kukorica állományok kezelését előzik meg. Ilyenek a talajmunkálatok (szántás, talajelőkészítés), vetés, növényvédelmi munkálatok stb. Emellett a kukoricacímerezést számos olyan munkafolyamat is megelőzi, melyekre árukukorica állományokban nem kerül sor.

Vetés

Bár vetés az árukukorica állományoknál is jelenlévő folyamat, a vetőmag előállító táblákon a speciális vetésszerkezet miatt máshogy zajlik a művelet. A vetőmagtermesztés során a két különböző kukoricatípust külön sorokba, úgynevezett apa-, és anyasorokba vetik. Az anyasorokban lévő kukorica termése fog betakarításra kerülni, illetve ezeket a növényeket szükséges kicímerezni. Az apasorokban lévő kukoricák feladata kizárólag a megporzás, ezen növények termése nem kerül betakarításra. A tábla kialakítása leggyakrabban 4:2-es (4 anyasor:2 apasor) vetésszerkezettel valósul meg, de emellett léteznek eltérő megoldások is. Az apasorok vethetők az anyasorokhoz hasonlóan normál sortávra, illetve szűkítetten is, ezzel nő a táblán az anyasorok által elfoglalt terület, így a betakarított vetőmag mennyiség is.

Kapálás

A hibridkukoricát a tábla lezárásáig (augusztus 20.) többszöri kézi kapálással, folyamatosan tisztán kell tartani. A tábor ideje alatt többször is fogunk kapálni. Erős gyomosság a vetőmagtermesztésből kizáró ok lehet, a terület kizárását vonhatja maga után. A tábla lezárásakor az egész területen a gyomosságot csőszint alatt kell tartani.

Idegenelés

Az idegenelés során a táblából eltávolítják azon növényeket, melyek valamilyen kirívó tulajdonságukból következőleg (magasság, levélszerkezet, szín stb.) feltehetőleg genetikailag nem azonosak a táblán többségben lévő növényállománnyal. A műveletre azért van szükség, mert, ha az apasorokban maradt idegenek porozzák be az anyasorok kukoricái, az utódok genetikája nem megfelelő módon alakul majd. Az anyasorokban maradt idegenek termése betakarítva fertőzi a vetőmagtételt. Az idegenelés során az idegen kukoricákat lehetőleg gyökerestül kell eltávolítani, nem elegendő eldönteni őket. Amennyiben a talaj felett kis csonk marad, az kedvező időjárási körülmények esetén néhány nap alatt képes újrahajtani, 1-2 hét elteltével teljesen regenerálódni.

Fattyazás, szintezés

A fattyazás során a kukorica úgynevezett fattyhajtásait távolítjuk el. Ezek a növény aljából különböző okokból (sérülés, tápanyagtöbblet) kinövő hajtások, melyek gazdaságilag értékes termést nem adnak, így jelenlétük nem kívánatos az állományban, hisz elvonják a tápanyagot, versengenek a fényért és vízért, valamint az állománysűrűséget növelve jelentősen rontják a sorok áttekinthetőségét. Az ilyen fattyhajtások eltávolítását úgy kell elvégezni, hogy lehetőleg ne maradjon utána csonk, így elkerülhető a fatty újrahajtása. A kukorica fattyasodásra való hajlama erősen függ a genetikai tulajdonságaitól, illetve a tábla tápanyag ellátottságától.

A szintezés során a kukoricaállomány magasságától jelentősen eltérő (rendszerint alacsonyabb) egyedeket távolítjuk el (a magasabb kukoricák az idegenelés során kerülnek eltávolításra). A műveletre azért van szükség, mert a címerezés során az alacsonyan megbúvó kukoricák fölött a címerező tekintete illetve a címerezőgép is a címer eltávolítsa nélkül elsiklik. Az ilyen kis termetű tövek azonban épp úgy képesek a pollen előállításra, mint a nagyobbak, így címerhányás után pollenjükkel szennyezhetik az állományt.
A fattyazást és szintezést rendszerint egyszerre végzik, mivel a munkások mindkét esetben a növényzet alsó szintjét vizsgálják.

 

II. Így dolgozz a kukoricában

A csoportvezetők a helyszínen elmagyarázzák és megmutatják neked, pontosan mit is kell csinálni. A kukorica címerét nem szabad letörni, mert akkor kivirágzik. Ki kell húzni, mégpedig úgy, hogy ne szakadjon bele. Esős, párás este után különösen vigyázni kell, nehogy kicsússzon a kezedből, mert könnyen elvághatja. A kukorica akár 2 méteresre is megnőhet – ez fajtától függ -, így aki alacsonyabb termetű, annak nehezebb dolga lesz. A munka során pollen hullik az arcunkba – különösen, ha fúj a szél, ezt nemigen lehet elkerülni -, ezért aki allergiás rá, annak nem szabad ilyen munkát vállalnia. A munkát meghatározott idő alatt el kell végezni, a csoportvezetők a táborozó gyerekek életkorát, fizikai adottságait figyelembe véve fogják meghatározni az elvárt teljesítményt. A teljesítménynél is fontosabb a precíz munkavégzés! Nem szabad benne hagyni vagy beletörni a címert (akár hektáronként pár szál is gondot jelenthet). Nagyon oda kell figyelni, mert egy-egy még ki sem nőtt címer olyan, mint egy kis levél, amit igen könnyű kihagyni. Nem véletlenül szoktak utócímerezést is szervezni. Van, aki két sort is visz egyszerre, jobb kézzel a jobb oldali sort, bal kézzel a bal oldali sort címerezi, mert így feleannyit kell gyalogolnia. Ha viszont rosszul mozdulunk, és nem a címert húzzuk ki, hanem a kukoricát törjük derékba, három ilyen rossz mozdulattal az egész napi munka hasznát tönkre tehetjük, mert az eltört növények teremni már nem fognak.

A legnagyobb ellensége a címerezőnek a hőség. A kukoricaföldön nagyon meleg van. Bizony az utóbbi években nagy a hőség nyáron, akár 36-38 ℃ is lehet, amit a kukoricában, ahol a szél sem éri az embert, még többnek érzünk. Kint a földön nincs árnyék, csak a hosszú, akár több kilométeres sorok végén egy-egy erdősávban tudsz hűsölni kicsit. A kukorica levelei összevágják, megkarcolják a címerező bőrét, az apró sebeket, karcolásokat elkezdi csípni a verejték, beleszáll a por és a pollen, ami felettébb kellemetlen tud lenni. Akármilyen hőség is van, az erős napsütés, a kukoricalevelek és a szálló por ellen védekezve ajánlatos hosszú ujjú ingben, hosszú nadrágban, illetve zárt cipőben végezni a munkát. Az erős napsütés ellen magas faktorszámú naptejjel, szalmakalappal, baseball sapkával, kendővel, napszemüveggel is kell védekezni. Van, aki az arca elé is kendőt köt. Ivóvizet, üdítőitalt, némi elemózsiát mindenki hozzon magával!

A munkának természetesen van jó oldala is. Ha együtt haladtok a barátaitokkal, társaitokkal, tudtok beszélgetni, ha egyedül mentek, hallgathattok zenét. Nagyon jó szokott lenni a társaság, számos tartós barátság született már a címerezőtáborokban, sokan életük szerelmét is a kukoricaföldeken ismerték meg. Ha az időjárás kedvező – nem kánikulában vagy szakadó esőben és sártengerben kell dolgozni -, nem olyan megterhelő elvégezni a feladatot. A magas óradíj mellett festői környezetben elhelyezkedő, otthonos szálláshely, finom és bőséges reggeli, meleg ebéd és meleg vacsora, a munka után és a szabadnapokon színvonalas szabadidős programok sokasága vár rátok.

 

III. Mikor lesz a tábor?

A főcímerezés időszaka június 20-án indul, de már június hónap elején is kapálni, két alkalommal idegenelni kell a kukoricát. A tábor kezdetét a tanév végéhez igazítottuk, június 17-én indul a címerezés, de már 10-étől fogadunk táborozókat erdélyi partneriskoláinkból nyári gyakorlat keretein belül. Július 10-ig tart a főcímerezés időszaka, ám az utómunkákkal együtt augusztus 09-ig fog tartani a tábor. A szakgimnáziumba járó és a szakközépiskolás tanulóknak nyári gyakorlata van, sokan vállalnak munkát a családi gazdaságban, vagy máshol, és természetesen nyáron pihenni is kell – ezért lehetővé tesszük, hogy csak a tábor első, vagy csak a tábor második felére jelentkezz. A regisztrációs felületen lehetőség van csak a tábor első felére regisztrálni, június 17-től július 12-ig (20 munkanap); illetve csak a tábor második felére regisztrálni, július 13-tól augusztus 09-ig (20 munkanap). A regisztráció fontos támpont nekünk a tábor szervezéséhez, a csoportok kialakításához és időbeosztásához, ugyanakkor a jelentkezésnél lehetőség lesz egyéni időbeosztás szerint részt venni a táborban. Mivel a táborra maximum 200 fő jelentkezőt tudunk fogadni, előnyben részesítjük azokat a jelentkezőket, akik több héten át folyamatosan velünk tudnak tartani. Iskolánk, illetve fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a nyári gyakorlatokat úgy szervezte meg, hogy azok a tábor időtartamát nem érintik, így szakközépiskolás tanulóink is bátran jelentkezhetnek, ha az egyéb feltételeknek megfelelnek. A jelentkezésnél előnyt élveznek a mezőhegyesi diákok.

 

IV. Hol lesz a szállásom, mikor foglalhatom el?

A szálláshelyeket a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola kollégiumában, a Ménesbirtok Csilla Szállójában, a 19. majori Erdei Táborban, valamint az egykori Cukorgyár várójának épületében alakítottuk ki a táborozók számára. A fiúk és a lányok elkülönített hálótermekben laknak majd. A hálótermekben televízió, ingyenes internetelérés (Wi-Fi) várja a táborozókat. A szállást elfoglalni a tábor kezdetét megelőző napon lehet, délután 16.00 órától – a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium székhelyére kell megérkezni. Címünk: 5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 23.

 

V. Milyen lesz a munkaidő-beosztásom a táborban? Milyen ellátást kapok a tábor idején?

A mezőhegyesi, illetve a bejáró táborozóknak, akik nem az iskolánk kollégiumában vagy a Ménesbirtok által biztosított szálláshelyeken szállnak meg, reggel 5.45 órára kell megérkezniük az iskola székhelyére, ahonnan a bentlakó táborozókkal együtt autóbuszokkal szállítjuk ki őket a munkaterületre. A munka 6.00 órakor kezdődik. A kicsomagolt (hideg) reggelit a táborozók már a földeken fogyasztják el, a fél órás reggeli szünetben (szabadnapokon a szálláson kerül kiosztásra). 12.30 órakor egy órás ebédszünetet tartunk, a buszok a táborozókat beszállítják az iskola székhelyére, ahol a kollégium ebédlőjében fogyaszthatják el az ebédjüket. 13.30 órától 15.30 óráig folytatódik a munka, majd a buszok visszaszállítják a táborozókat a szálláshelyükre. Az érkezés várható ideje: 15.45 óra. A meleg vacsora elfogyasztására minden nap 18.00 óra után van lehetőség, ugyancsak az iskola kollégiumának ebédlőjében. Egy héten egyszer hideg vacsorát kapnak a táborozók. Rendkívüli időjárás esetén (kánikula, vihar, jelentős esőzés) a munkaidő beosztása módosulhat. Nagy hőségben például bevett szokás a hajnali munkakezdés, vagy a hosszabb ebédszünet beiktatása, hogy ne a legnagyobb hőségben kelljen címerezni. Ilyen esetekben felajánljuk a közeli településeken lakó táborozóknak, vagy akár a mezőhegyesieknek is, hogy aludjanak az iskola kollégiumában, így nem késik le a hajnali munkakezdést. Az étkeztetést, a hálótermek beosztását és a szabadidős programokon történő részvételt minden héten újra tervezzük majd, hiszen a két szabadnapon sokat hazautaznak, a mezőhegyesi diákok nem alszanak a kollégiumban (kivétel, ha kora hajnalban kell kezdeni a munkát); rendkívüli időjárási viszonyok befolyásolhatják az előzetes terveinket.

A jogszabályi előírások szerint heti öt napot, a munkanapokon napi nyolc órát dolgozhatsz, majd két nap pihenő jár.

 

VI. Mennyi pénzt vihetek haza, milyen szerződést köt velem az iskola? 

Napi 7000 forint nettó munkabért fizetünk nyolc óra munkáért, amit teljes egészében (levonások nélkül) kézhez kapsz. Egy héten 35.000 forintot, a tábor teljes időtartama alatt – 39 munkával eltöltött nappal – 273.000 forintot kereshetsz. Aki csak a tábor első, vagy csak a tábor második felére jelentkezik, 133.000 forintot vihet haza (19 munkával eltöltött napért a tábor első felében); illetve140.000 forintot vihet haza (20 munkával eltöltött napért a tábor második felében). (Az erdélyi diákok egy héttel többet dolgozhatnak nyári gyakorlat keretén belül.) Az elvégzett munka után járó béredet hetente utaljuk a bankszámládra (vagy a törvényes szülő/gondviselő bankszámlájára). Csak a nyolc órában, megfelelő teljesítménnyel és megfelelő színvonalon ledolgozott munkanapokat áll módunkban kifizetni. Nem tudunk például fél napot elszámolni, betegség esetére juttatást biztosítani stb. Az iskola a tábor idejére alkalmi munkavállalóként köt szerződést veled, erre már 15 éves kortól van lehetőség a szülő/gondviselő hozzájárulásával. 8919 forint/nap jövedelemig adómentes a kifizetés. Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz munka-alkalmassági egészségügyi vizsgálat nem szükséges, a munka megkezdése előtt munka- és balesetvédelmi oktatást fogunk tartani a táborozóknak. Alá kell írnod egy erről szóló jegyzőkönyvet, illetve egy nyilatkozatot (formanyomtatványt) arról, hogy nincs fertőző betegséged, vagy eltitkolt, súlyos betegséged, allergiád, ami a munka elvégzésében akadályozna.

Fontos, hogy a szállást (szabadnapokon is), a napi háromszori étkezést (szabadnapokon is) a béren felül ingyenesen biztosítjuk, csakúgy, mint a szabadidős programokon való részvételt! A kemény munka elvégzéséhez szükség van a kalóriákra, ezért minden nap bőséges hideg reggelit, meleg ebédet és meleg vacsorát (egy héten egyszer hideg vacsorát) biztosítunk.

 

VII. Az Alfa és Omega Csoportokról

Kik vezetik a csoportokat?

A munkát a hétvégéken is folytatni kell, ezért két csoportot alakítunk ki a táborozókból: az Alfa Csoportok keddtől szombatig dolgoznak (vasárnap és hétfőn pihennek), míg az Omega Csoportok tagjai vasárnaptól csütörtökig dolgoznak (pénteken és szombaton pihennek). Így a legigazságosabb a csoportbeosztás, mert mindenkinek van egy hétvégi és egy hétköznapra eső szabadnapja. 100 fő kerül két Alfa Csoportba, 100 fő pedig két Omega Csoportba. A regisztrációnál és a jelentkezéskor igyekszünk figyelembe venni, hogy melyik csoportba jelentkezel. Jól gondold meg, melyiket választod, mert a csoportok beosztásán később már nem tudunk változtatni! Az oldal végén egy naptárt találsz a csoportok munka- és szabadnapjainak beosztásával, ami a jobb áttekinthetőség érdekében készült – ez is segíthet a döntésben. Természetesen az étkezést, szállást, szabadidős programokon történő részvételt ugyanúgy biztosítjuk az Alfa és az Omega Csoportok tagjainak minden munkanapon és a szabadnapokon is, egyformán.

A csoportokat pedagógusok és az iskola dolgozói vezetik, a csoportvezetők éjszaka és a szabadidős programokon is felügyelik a gyerekeket. Az erdélyi diákok csoportjait erdélyi pedagógusok vezetik. Alapelvünk a diákmunkára vonatkozó szabályok szigorú betartása és betartatása mindenkivel.

 

VIII. Milyen szabadidős programokon vehetek részt?

Az iskola és a Ménesbirtok gazdag szabadidős programkínálattal vár Benneteket. A kemény és kitartó munkát mi így jutalmazzuk! A foglalkozásokat pedagógusok és a Ménesbirtok szakemberei tartják a vonatkozó jogszabályi és balesetvédelmi előírások szigorú betartása és betartatása mellett.

Ízelítő a tervezett programsorozatból:

 • retro videojáték bajnokság (kvarcjátékok, Mattel Electronics Intellivision, Commodore 64, VideoTon Tv-játék, Amiga 600, PlayStation I és II, Xbox One stb.) és kézműves foglalkozások a Helytörténeti Gyűjteményben, valamint az iskola kollégiumában
 • múzeumlátogatás – a Kocsimúzeum és a Helytörténeti Gyűjtemény 14 kiállításának megtekintése, részvétel a Múzeumok Éjszakáján
 • kirándulás a Vásárhelyi-Bréda-kastélyba Lőkösházára, épületvetítés megtekintése
 • karaoke estek
 • kerékpártúrák Mezőhegyes festői szépségű belterületén és majorjaiban
 • műemléki séta Mezőhegyesen, szakvezetéssel
 • látogatás a Fekete-koi – Kerti tó és Öntözéstechnikai Centrum telephelyén
 • strandolás a tótkomlósi Rózsa Fürdőben
 • méneslátogatás, lovaglás, sétakocsikázás
 • sportolási lehetőség, konditerem
 • lövészet az iskola lőterén, íjászat magyar visszacsapó íjjal
 • mezőgazdasági gépek bemutatója, traktorvezetés
 • koncertek
 • részvétel a Ménesbirtok lovas rendezvényein:
  • június 21. – Nonius méncsikószemle
  • július 6. – „R” kategóriás díjugrató és díjlovas verseny
  • augusztus 3. – „R” kategóriás díjugrató verseny

A tábor résztvevői számára valamennyi programon a részvétel ingyenes! A programokon történő részvétel fakultatív, nem kötelező. Azok a táborozók, akik csak a tábor első felében, vagy csak a tábor második felében tartanak velünk, nem fognak tudni minden programon részt venni, hiszen a megszervezett programok közül több is adott dátumhoz kötött. A táborba jelentkező diákokra a tábor idején az iskola hatályos Házirendjének előírásai vonatkoznak. Aki súlyosan megsérti az iskola Házirendjét, azt a csoportvezetők kizárhatják a szabadidős programokból, rendkívül súlyos vétség esetén pedig a táborból is, ami a munkaszerződés azonnali felbontásával jár együtt.

A Házirend megtekinthető az iskola honlapján a „Dokumentumok” menüben, vagy közvetlenül letölthető az alábbi linken:

https://drive.google.com/file/d/0B9XnLZuGUnz3TFpCelVSbEtodGs/view?usp=sharing

 

IX. Regisztráció

A jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött!

A regisztrációs űrlapot könnyen és gyorsan kitöltheted az interneten. Keresd az iskola Facebook -oldalán, vagy az alábbi linken:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfR_i-O4X9uS95PQLJMuhW3uzvQnNgW_KpP2Xwwk2qQkAiTHA/viewform?usp=sf_link

A címerezésről és a táborról bővebb felvilágosítást, rendszeres híreket a Facebook-oldalunkon találsz.

https://www.facebook.com/kozma.mezohegyes

Kérdéseidet felteheted az iskolában személyesen, e-mail-ben, a Facebookon, vagy telefonon is a +36 70 520 7496 számon.

Töltsd a nyarat hasznosan és tartalmasan! Tarts velünk, szeretettel várunk!

2019 június

H. K. Sze. Cs. P. Szo. V.
          01 02
             
03 04 05 06 07 08 09
             
10 11 12 13 14 15 16
             
17 18 19 20 21 22 23

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA

 

 


OMEGA
24 25 26 27 28 29 30

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA

 

 


OMEGA

 

2019 július

H. K. Sze. Cs. P. Szo. V.
01 02 03 04 05 06 07

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA
 


OMEGA
08 09 10 11 12 13 14

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA

 

 


OMEGA
15 16 17 18 19 20 21
OMEGA ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA

 

 


OMEGA
22 23 24 25 26 27 28

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA

 

 


OMEGA
29 30 31        

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
       

 

2019 augusztus

H. K. Sze. Cs. P. Szo. V.
      01 02 03 04
      ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

ALFA

 

 


OMEGA
05 06 07 08 09 10 11

OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA
ALFA
OMEGA

ALFA

 

 

   
12 13 14 15 16 17 18
             
19 20 21 22 23 24 25
             
26 27 28 29 30 31  
             

 

Szöveg, plakát és online regisztrációs felület: Tarkó Gábor képzési igazgató
A plakát háttérgrafikáját Lipták Fruzsina készítette