2019. december 2-án Ómezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központi gépjavító üzemében felújított oktatóterem átadására került sor. A tanműhelyben beüzemelésre és bemutatásra került egy újonnan vásárolt Trimble kormánymotor és kormánykerék, amelyet az Agro-Békés Kft. és a Mezőhegyes Szakképzéséért Alapítvány támogatásával vásároltunk meg. A 21. századi szakképzés elvárásainak megfelelő oktatóterem berendezését és felszerelését a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. finanszírozta, a terem kialakításában a szakoktatók, a tanulók és az Iskola munkatársai is tevékenyen részt vállaltak. A terem átadásán részt vett Pap István Tibor polgármester, a Ménesbirtok korábbi vezérigazgatója, a Mezőhegyes Szakképzéséért Alapítvány kuratóriumának elnöke, az iskolavezetés, a Társaság szakoktatói, valamint az AXIÁL Kft. munkatársai. Az AXIÁL Kft. részéről Kocsmárik János értékesítő és Fehér Róbert szervízmérnök mutatták be az új eszközöket.
A legújabb innovációkkal támogatott technológiához mától kezdve napi szinten hozzáférhetnek szakoktatóink, tanulóink, és a Társaság munkavállalói is – hangsúlyozta Magyar Tibor, a Ménesbirtok iskolájának gyakorlati oktatásvezetője, az alapítvány alapító tagja. Az oktatóteremben képesek vagyunk az üzemi körülmények szimulálására, a Trimble legújabb és legjobb GPS monitorja projektorhoz csatlakozik. A szimulált folyamat állapota kivetíthető a tanulók számára, a robotkormány használata a fűtött tanteremben sajátítható el anélkül, hogy azt traktorba szerelnénk. A Ménesbirtok gépparkja – gépspecifikus kormányközbetétekkel – ugyanilyen kormányokkal van felszerelve, így a tanulók a gyakorlatban is kamatoztathatják az új oktatóteremben szerzett ismereteiket.
Az új oktatóterem kialakításával újabb mérföldkőhöz értünk a mezőgépészek 21. századi elvárásokhoz igazodó képzésében. A megvalósításban segítségünkre volt Rózsa István, a Mezőhegyesi Vetőmagfeldolgozó Kft. ügyvezetője, akinek ez úton is köszönetet mondunk. A precíziós gazdálkodás és a digitalizáció versenytényezővé vált a mezőgazdaságban, ezért nekünk szakmai kötelességünk felkészíteni a tanulóinkat a hatékonyságnövelő technológiák használatára. A projekt iskolapéldája a tanműhely, az iskola, szakmai partnerek és egy alapítvány együttműködésének, amely jó gyakorlat lehet hazánk mezőgazdasági szakképzéssel foglalkozó valamennyi középiskolája számára.

Szöveg: Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Fotó: Benkő Anita, a Mezőhegyes Szakképzéséért Alapítvány titkára