1580-ban I. Ferdinánd német-római császár, magyar és cseh király fia, II. Károly főherceg a bécsi spanyol lovasiskola számára kilenc spanyol mén és huszonnégy kanca tenyésztésbe állításával egy tenyésztő telepet alapított a császársághoz tartozó Trieszt kikötőváros közelében.  A Karszt-fennsíkon fekvő Lipik, a mai szlovéniai Lipica  impozáns lovakkal látta el a hercegi és a császári istállókat. 2019 májusának utolsó napjait a Ménesbirtok menedzsmentje a történelmi ménesintézet tanulmányozásával töltötte. Pap István Tibor vezérigazgatóval, Turbucz Péter beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettessel és Janesz János állattenyésztési igazgatóval elsősorban a ménes köré felépített turizmust, az itteni turisztikai attrakciókat vizsgáltuk. Katona András vezető építész és a DAW Építész Stúdió csapata ennek az építészeti, infrastrukturális hátterét elemezte.

Megérkezésünkkor gondozott környezet fogadott bennünket, fehér karámkerítés szegélyezte az utakat. A szálloda közelségében néhány szobor, festmény és a gazdag árukínálattal működő ajándékbolt kivételével még semmi nem utalt rá, hogy egy történelmi ménes területén vagyunk. 68 szoba mintegy 150 fő befogadására képes. A szálloda és általában a ménes épületei eklektikus összképet mutatnak. A műemlékek mellett a szocialista éra vasbeton épületei és a könnyűszerkezetes modern épületek is megtalálhatóak, sokszor éles kontrasztot alkotva. A műemlék lovardák, a kápolna és a régi fedeles lovarda függesztett, ácsolt fedélszéke mellett az interaktív kiállítótér ragadott meg leginkább. Utóbbi helyen a Los Angelesben megrendezett 1984. évi nyári olimpiai játékokon sikerrel szerepelt lipicai ló csontváza, híres festmények másolatai, a lótenyésztéshez kapcsolódó tárgyi emlékek mellett leginkább a lapostévék, érintőképernyők és projektorok uralják a kiállítóteret.

A 300 m tengerszint feletti magasság, a Karszt-fennsík kemény, köves talaja és a rideg éghajlat (száraz nyár, nagyon hideg telek) jót tettek a lipicai lovaknak. Hosszú élettartamuk és jó erőnlétük már-már legendás, húszéves vagy annál is öregebb csődörök mai is képesek a magasiskola legnehezebb gyakorlatainak teljesítésére. Nem ritkán a harmincéves kort is megérik. A ménes 311 ha legelőn gazdálkodik, ám mindösszesen egyszer tudnak szénát kaszálni évente. Ez a szükséges szálas takarmány 20%-át fedezi, a többit vásárolják – tudtuk meg Klemen Turk tenyésztésvezetőtől. A ménes mintegy 350 egyedből áll, 130 lóval dolgoznak. 80 kancát állítanak tenyésztésbe, évi 35-40 kancát fedeztetnek, amiből 30 csikó születik. A csikókat szelektálást követően értékesítik. Érdekesség, hogy a lipicai csikók sötét színűek és a szőrük csak 5-8 éves korukban fehéredik ki. A vevőkör igen változatos, a vevők közt megtaláljuk a szlovén rendőrséget is, ami ugyancsak egy kapcsolódási pont Mezőhegyeshez. 70 fő foglalkozik a lovakkal, a szálloda alkalmazotti közösségével együtt összesen 130 munkavállalója van az állami cégnek, amely a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdasághoz hasonlóan gazdasági társaságként működik.

A főszezonban heti három-négy lovas rendezvényt tartanak, a kisebb bemutatók, díjlovas versenyek mellett éves szinten tíz jelentős, kvalifikációs versenyt rendeznek, többek között nemzetközi díjlovagló és fogathajtó versenyt. Öt nyitott és három fedett lovardát üzemeltetnek – a legnagyobb fedett lovarda 60 X 40 m alapterületű, a turistáknak külön gyakorló lovardát építettek. Tenyésztésvezető úr kérdésemre elmondta, hogy az oktatás területén szeretnének leginkább fejlődni, hiszen Szlovéniában nincsen iskolarendszerű lovas képzés. A ménesnél 5-6 évbe telik egy lovas szakember megfelelő szintű kiképzése. Ottjártunkkor feltűnően kevés volt a fiatal munkavállaló, főleg hölgyek dolgoztak az istállókban (a lovas szakmákban hazánkban is egyre több nő dolgozik).

A ménes 10.00 órától 18.00 óráig látogatható, télen rövidített nyitva tartással. Óránként, illetve  kétóránként öt nyelven (!!!) vezetett túracsoportok indulnak. A legtöbb turista természetesen a ménes miatt látogat el ide. Sok látogató nem látott meg lovat, legfeljebb tv-ben. „Azért jönnek ide, mert élményt jelent számukra testközelbe kerülni a lovakkal, a természetbe menekülni, távol lenni a stressztől, a város nyüzsgésétől” – osztotta meg velünk véleményét Aaron Uazeua marketing és értékesítési menedzser, aki négy idegen nyelven beszél. Évente 110 ezer látogatót fogadnak a világ minden minden pontjáról. Előnyt jelent az olasz határ közelsége – a kaszinó üzletág például teljes egészében az olasz vendégekre épült, ám tekintve, hogy a fiatalabb generációkat már kevéssé vonzza, a tevékenység egyre kevésbé profitképes. A ménes kongresszusok, csapatépítő tréningek kedvelt helyszíne, valamint a régió legjobb kilenclyukú golfpályája, számos sportlehetőség (tájfutás, kerékpározás, jóga) és gyermekprogram is várja az ide látogatókat. A legtöbb vendég péntektől vasárnapig állagosan két napot tölt el Lipicán. A kedvező elhelyezkedés – Ljubljana, Trieszt és a tengerpart, valamint a világhírű Postojnai cseppkőbarlang, a Vipava-völgy és más kiemelt turisztikai desztinációk közelsége – felértékelik Lipicát mint szálláshelyet. Turisztikai programcsomagokat állítanak össze, melyeknek bázisa a ménes, ahonnan fel lehet fedezni a környék valamennyi látványosságát. A regionális programkínálatot fűzik egybe, szorosan együttműködve a környékbeli partnerekkel, mert így tudják hosszabb időre Lipicán tartani a vendégeket. Mezőhegyesnek és a Ménesbirtoknak hasonló turisztikai stratégiát kellene megalkotnia, hogy növelhessük a vendégéjszakák számát.

A koncertek és más nagy rendezvények szervezésénél oda kell figyelni, hogy nem zavarhatják a lovakat, de ennél sokkal nagyobb probléma, hogy nincsenek téli programok. A rendkívül hideg telek miatt szezonon kívül jelentősen lecsökken a forgalom. A jövőben Lipicán meg szeretnék duplázni a látogatószámot, ám ez már kizárólag jelentős infrastrukturális fejlesztéssel lehetséges. A közeljövőben a szlovén kormány 10 millió eurót fektet be a közel 20 millió euró összértékű projektbe, melynek része a szálloda átfogó fejlesztése. A szobák számát 110-re bővítik az által, hogy az egyik műemlék épületből ötcsillagos szállodát alakítanak ki. Fürdő és wellness központ létesül, a konferenciaturizmusban az uniós elnökségre készülnek. „A nagyobb szálloda magasabb költséggel fog üzemelni, több embert kell foglalkoztatni; a nagyobb bevétel érdekében nagyobb kockázatot kell vállalni” – magyarázta Aaron Uazeua.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság állami mintagazdaság. A turizmus nem tartozik az alaptevékenységeink közé, ugyanakkor lipicai utunk során nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy a bővülő, profitképes ágazatba, amely Szilvásváradon is rekordot döntött, társaságunknak is érdemes befektetni.

Szöveg és Fotó: Tarkó Gábor képzési igazgató
Fotó: Katona András, a DAW Építész Stúdió vezető építésze