A Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a tulajdonos magyar államtól 8 milliárd forintos tőkeemelést kapott. Indoka, hogy a társaság visszavásárolta az egykori vetőmagüzemét. A 26,5 millió eurós vételárat saját tőkéjéből egyenlítette ki a cég, ennek a forrásnak a pótlására szolgál a tőkeemelés. Ebből most kapott meg 3,8 milliárd forintot a birtok – jelentette be a pénteki sajtótájékoztatón Turbucz Péter, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. beruházási és fejlesztési vezérigazgató-helyettese.

A ménesbirtok a 3,8 milliárd forintot a már zajló és a tervezett beruházásokra fordítja.

– A termelés zavartalanságát, biztonságát szolgáló gépek, épületek fejlesztését, közfeladatok ellátásához kapcsolódó költségeket biztosítja ez az összeg. Ebből a lótenyésztésre használt majori épületeknek, valamint a központi ménesudvar régi ingatlanjainak a felújítását végzik el. Mezőhegyes egyik impozáns épülete a volt postakocsi-állomás és vendégfogadó, amit a helyiek Hangai-fogadónak is neveznek, ennek a műemléknek, ahogy a Kozma Ferenc szakiskola épületeinek a megújulása ugyancsak napirenden van – részletezte Turbucz Péter. Hozzátette, a rekonstrukciók mellett új funkcióknak helyet adó létesítmények is épülnek hamarosan.

Turbucz Péter (balról) és Tarkó Gábor a ménesbirtok várható fejlesztéseit bemutató makettnél

Tarkó Gábor, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója azt emelte ki, hogy a ménesbirtok számos olyan közfeladatot lát el (fajtamegőrzés, műemléki épületek állagmegóvása, hasznosítása, oktatás), amelyeknek történelmi hagyományai vannak. Például a ménesbirtok a mai napig hat major vízellátását biztosítja, fenntartja, karbantartja; támogatja a helyi egyházakat, a sport és civil egyesületeket.

– Iskolánk költségvetésének kétharmadát a ménesbirtok biztosítja. Örülünk, hogy a technikai háttér mellé megújuló épületállományt is kapunk. Szeptembertől elkezdődik az oktatási intézmény főépületének rekonstrukciója, az ingatlan új historizáló homlokzatot kap.

A szerző felvételei

A szerző felvételei

Az igazgató elmondta, megújulnak a tanműhelyek is. A 2020/2021-es tanévben sportcsarnokot építenek és tervezik a kollégium teljes felújítását.

– Számunkra most nagy feladat székhelyünk kiürítése, kiköltözünk, a munkaterületet átadjuk. Az oktató-nevelő munkát a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. másik ingatlanában folytatjuk majd – tette hozzá Tarkó Gábor. Iskolájukban tavaly 253 diák tanult (64 településről fogadták őket). Az a cél, hogy az új tanévben ezt a számot 280-ra növeljék. Úgy vélik, az új digitális agrárstratégia, a szakiskola rendelkezésére álló infrastruktúra és eszközök – amit a ménesbirtok biztosít számukra kizárólagos tanműhelyként –, valamint a most kezdődő beruházások alátámasztják, hogy az iskola valóban egy kiemelkedő, XXI. századi képzést nyújtó oktatási intézmény legyen.

Fogadó is volt, irodaépület lesz

A Hangai-fogadó műemléki épülete korábban az iskoláé volt. Könyvtárként, tanteremként hasznosult. A felújítások sorában ennek az ingatlannak más funkciót szánnak: a ménesbirtok új irodaépületévé alakítják át. Lesz benne interaktív kiállítótér, látogatóközpont, kávézó.

Cs. I.
Forrás: beol.hu