A mezőhegyesi lovaspályán május 2-5. között nemzetközi fogathajtó versenyt rendeztek, melyre 8 országból érkeztek versenyzők. Kilenc kategóriában 78 fogat nevezett előzetesen, közülük – különböző okok miatti visszalépések után – 67 kezdte meg az első napi versenyszámot, A többnapos program során a pónifogatok két kategóriájának versenyzői, valamint az egyes-, kettes- és négyesfogatok – és egy fiatal fogatló – mutatkoztak be.

Szerdán az állatorvosi szemle után 205 ló bizonyult alkalmasnak, hogy a verseny nyitónapján, csütörtökön a díjhajtással elkezdje a versenyt. Az első versenyszámban, a díjhajtáson CAIO4* fogat kategóriában 15 négyesfogat, CAI2* kategóriában 2 négyesfogat, 35 kettesfogat és 2 egyesfogat, 7 póni kettesfogat és 4 póni egyesfogat indult. Nemzeti kategóriában a mezőhegyesi négyesfogat indult Papp János hajtóval, illetve szintén egy nemzeti parafogat teljesítette a pályát Vajda Pálné hajtóval. A fiatal fogatlovak minősítő versenyében egyedül a 7 éves Nonius-14 Vezér indult, Papp János hajtásában.

Két napon át tartott a díjhajtás. Egy-egy kiadós, de rövid ideig tartó zápor kivételével az időjárás is kedvezett a hajtóknak. A programok az évadeleji, a felkészülés kezdeti képét mutatták, a teljes mezőnyt tekintve mindössze hárman kaptak 50 pont alatti értékelést. A nemzetközi 2*-os kettes- és a 4*-os négyesfogat kategóriában is 46.45 pont volt a nyerő, az előbbiben Osztertág Kristóf (HUN), az utóbbiban Móró Lajos (HUN) végzett az első helyen.

Szombaton rendkívül látványos, izgalmas, jó hangulatú maratonhajtás zajlott a májusi napsütésben. Hatvanhárom fogat teljesítette a pályát. A díjhajtásban első helyen állók közül egyedül Meskóné Orosz Mária nyerte ezt a számot is, minden kategóriában új elsőt hirdettek a maratonon.

Öröm, hogy közel 3000 néző kísérte figyelemmel a fogatok maratonhajtását, a mezőhegyesi lovaspályán.

Vasárnap, az akadályhajtás versenyszámmal zárult a program. Sajnos a folyamatos esőzés megnehezítette a versenyzők dolgát az amúgy is nehéz akadályhajtó pályán, habár a pálya talaja jól bírta a jelentős csapadékot. Mindössze ketten – Rákóczi Gergő (ROU) és Dobrovitz József (HUN) – tudták alapidőn belül, verőhiba nélkül meghajtani a Fintha Gábor által megépített pályát.

A kitartó nézők a szeszélyes időjárás közepette is szép számban megjelentek, és az eső ellenére egész nap szurkoltak a hajtóknak az akadályhajtás során is.

Az összetett versenyben, kiváló teljesítményükkel – a tavalyi mezőhegyesi győztesek a nemzetközi kettes- és négyesfogat kategóriában – megvédték címüket, az előbbit Rákóczi Gergő (ROU) az utóbbit Dobrovitz József (HUN) nyerte idén is. Magyarország himnusza szólt a csapatverseny eredményhirdetése után is, hiszen a Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Móró Lajos trió győzött.

Vasárnap délután ünnepélyes díjátadóval zárult az évadnyitó Nemzetközi Fogathajtó Verseny programja.

 

Összetett eredmények:

Para egyesfogat:

          Vajda Pálné – 190.26

Póni egyesfogatok:

 1. Genzwein Marina – 187.02
 2. Mátyás Márton – 154.98
 3. Gáspár Szilvia – 200.90

Póni kettesfogatok:

 1. Lehőcz Dávid – 164.89
 2. Saru Zsolt – 187.59
 3. Balla Evelin – 188.00

Egyesfogatok:

 1. Meskóné Orosz Mária – 207.45
 2. Németh Krisztián – 230.86

Nemzetközi 2*-os kettesfogatok:

 1. Rákóczi Gergő – 147.44
 2. Osztertág Kristóf – 154.98
 3. Hódi Károly – 156.43

Nemzetközi 2*-os négyesfogatok:

 1. Tóth Simon Sándor – 254.28
 2. Vida József – 321.79

Nemzetközi 4*-os négyesfogatok:

 1. Dobrovitz József – 155.68
 2. Jérôme Voutaz – 176.99
 3. Móró Lajos – 192.36

Csapat összetett eredmény:

 1. Magyarország – Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József, Móró Lajos – 345.28
 2. Csehország – Jiri Nesvacil, Radek Nesvacil – 459.56

 

A versenyen tiszteletét tette több korábbi világbajnok és világbajnoki érmes. Nagy érdeklődéssel kísérték sporttársaik – több esetben tanítványaik – teljesítményét. szombaton 

A jó időben zajló szórakoztató programokat pénteken és szombaton nagy érdeklődés kísérte, viszont a vasárnapi II. bográcsos ételkészítő versenyt nagyban befolyásolta az egész napos eső, 3 főzőcsapat ennek ellenére is fakanalat ragadott és megfőzte kedvenc ételét.

Legközelebb június 14-16-án kerül sor nagyszabású lovasprogramra a mezőhegyesi lovaspályán, a 25. Jubileumi Országos Díjugrató Kanca- és Ménversenyre.

 

Három évtized után újra nóniusz négyesfogat a versenypályán

Utoljára 1989-ben Krizsán Sándor versenyzett mezőhegyesi nóniusz négyesfogattal. A mostani versenyen – három évtized után első alkalommal – Papp János ismét négyesfogatot hajtott, nemzeti A kategóriában indult. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. nóniusz négyesfogatában Nonius XVI-5 Ajándék – (Nonius XVII-1 Nílus (XIV. tm) – Akitos Nonius-47 Fürge) , Nonius XIII-9 Adél – (Nonius III-18 Origó (XIII. tm) – Nonius  XVII-3 Lógó), Nonius IV-15 Toszka – (Nonius XVII-30 Ernő (IV. tm) – Akitos Nonius-35 Jáspis), Nonius-20 Zemplén – (Nonius XVII-1 Nílus (XIV. tm) – Nonius III-24 Omega), Nonius-10 Zsinat – (Nonius 31-70 – Nonius I-14 Mumus)  nevű lovak mutatkoztak be. A külföldi szakemberek egyöntetű véleménye alapján a fogat készen áll nemzetközi kategóriában való versenyzésre is. Épülő fiatal fogatával Papp János szeretne méltó utódja lenni a korábbi sikeres mezőhegyesi négyesfogathajtóknak.

A példaképek, az elődök

Szentmihályi Ferenc négyes nóniusz kancafogatával 1964-ben Aachenben nemzetközi versenyt nyert az állami fogatok kategóriájában. Lovai: Jelmez, Hegyes, Goromba, Garázda voltak.

Archív fotó: Szentmihályi Ferenc – Aachen, 1964

 

Szintén ebben az évben megnyerte a Magyar Fogathajtó Derbyt.  Az első fogathajtó világbajnokságon, melyet 1972-ben Münsterben rendeztek, Abonyi Imre és Fülöp Sándor társa a magyar válogatott keretben, mely IV. helyezést ért el. Számos nemzetközi versenyen vett részt többek között Aachenben, Hamburgban és Lipcsében, fogathajtó válogatott kerettag több évben. Számos európai és világversenyen dobogós volt négyesfogatával. Versenyzői pályafutása után olyan versenyzőket edzett, mint az ifjú, későbbiekben tizenegyszeres világbajnok Lázár Vilmos.

Krizsán Sándor 1985-ben országos négyesfogathajtó bajnok lett nóniusz kancafogatával, Démonnal, Donorral, Hellával és Gittával. Korának legeredményesebb mezőhegyesi „lovas-versenyzője”. Ugyanezzel a fogattal az ascoti világbajnokságon 12. egyéniben. Neve kétszer szerepel a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) ranglistájának első 20 hajtója között.

 

Archív fotó: Krizsán Sándor – Windsor, 1986

 

 

Nyúl Zoltán, a Ménesbirtok nóniusz négyesfogatának és Papp János edzője – a versenyt követően – így vélekedett a felkészüléséről:

Alapvetően úgy gondolom, hogy a nóniusz lónak a magyar nemzet nagyon sokat köszönhet és köszönhetett többszáz éven keresztül. Először a hadsereg számára, majd a mezgazdasági munkára nagyon megbízható, stabil ló volt, majd a parádés fogatokban is voltak mindig olyan egyedek, amelyek kiemelkedtek szépségükben, mozgásukban. Természetesen a fogatverseny sem volt kivétel, ahogy azonban a fogathajtásnak újra divatja lett, visszaesett az ázsiója, fanyalogva nézték a hajtók a nóniuszt és más fajták irányába nagyobb érdeklődést mutattak. Én úgy gondolom, hogy ha minőségi előrelépést szeretnénk elérni, a nóniusz fajtához kell visszanyúlnunk, mert a kifejezetten sportra tenyésztett lovak sokkal érzékenyebbek és a hajtásukhoz sokkal felkészültebb hajtók szükségesek. A nóniusz mindig arról volt híres, hogy könnyen tanítható, egyszerű ló.

Évek óta nem volt a magyar mezőnyben nóniusz négyes fogat. A mezőhegyesi kettesfogat két évvel ezelőtt magyar bajnok lett, a fejlődést és a lóállományt látva, a Ménesbirtok vezetősége lehetőséget adott, hogy összeállítsunk egy nóniusz négyesfogatot. Mostanra sikerült kiválasztanunk fiatal csikókból olyan egyedeket, melyek alkalmasak a négyesfogatban való szerepléshez. Egyöntetű, szép fogatot lehet belőlük építeni. 5 éves lovakról van szó. Az új feladathoz a hajtónak és a segédhajtóknak is fel kell nőniük, sőt az összes segítőnek. Még nagyon az elején vagyunk, de azon dolgozunk, hogy a nemzetközi mezőnyben is elindulhassunk, megmérettessünk. Azt gondolom egyáltalán nem gyengébb lovak, mint a fríz, melyből már van az élmezőnyben pár fogat. Mi is ott lehetünk. A cél tehát, hogy megmutassuk őket jövőre a nemzetközi versenyben. Türelem, kitartás, sok munka és szerencse kell ahhoz, hogy egy fogat megérjen. Bizakodóak vagyunk.

 

A versenybíróság két tagját arról kérdeztük, mit gondolnak a verseny általános feltételeiről, a pálya minőségéről és a mezőhegyesi nóniusz négyesfogatról.

 1. Klaus Christ (GER) a versenybíróság tagja:

A pálya nagyon jó, főleg a díjhajtás füves pályája. Tökéletesen előkészített, élénkzöld gyepen versenyezhettek a hajtók. A maratonpálya, az előző évekhez hasonlóan kényelmesen hajthatóra sikerült. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Egy alkalmas, magas színvonalú versenyhelyszínen vagyunk, mely tökéletesen alkalmas egy nemzetközi versenyre.

Nagyon meglepett, hogy Papp János négyesfogatot hajtott. személyesen is gratuláltam neki és úgy gondolom nagyon jó döntés volt négyesfogattal indulnia. Technikás hajtó, a fogat is pompás. Egyetlen kérdésem volt hozzá, hogy miért nem nemzetközi kategóriában indult. Közölte, hogy ez a célja, de még fiatalok a lovak. Jövőre mindenképpen szívesen látnám a fogatot a nemzetközi kategóriában versenyezni.

Papp János – Mezőhegyes, 2019

Papp János – Mezőhegyes, 2019

Joaquin Medina Garcia (ESP) a versenybíróság elnöke:

Ez a verseny magas színvonalú. Talán a legnívósabb Magyarországon a mélykúti mellett. Sok versenyző nevezett be. Sikeres szezonnyitásnak mondanám. A versenyzők teljesítménye elismerésre méltó annak ellenére is, hogy általában az év második felében szoktunk látható fejlődést tapasztalni. Mindhárom versenyszámot jól és probléma mentesen teljesítették a versenyzők. A kollégáimnak, a hivatalos személyeknek köszönöm a komoly munkát. A pályaépítő nagyon jó munkát végzett, ő a világ legjobbjai közé tartozik.

Nagyon meglepett, a nemzeti kategóriában a nóniusz négyesfogat. Én először láttam, hogy a házigazdák négyesfogattal versenyeznek. Már a díjhajtásuk nagy meglepetés volt. Magas színvonalú teljesítményt láthattunk. Jeleztük Papp Jánosnak, hogy indulhatna nemzetközi kategóriában, mert a lovak felkészültsége megfelelő, de jelezte, hogy még fiatalok. Az a véleményem, hogy a nóniusz lovak alkalmasak kezdő hajtóknak is, mert nagyon könnyen kezelhetőek és nem túl érzékenyek. Mindenképpen javasolnám, hogy az itt látott mezőhegyesi négyesfogat kezdjen el versenyezni nemzetközi kategóriában.