A francia termelők által irányított Limagrain vállalat magyarországi önálló kereskedelmi tevékenységét 2000-ben kezdte meg. 2014-ben a Limagrain Europe vetőmagüzemet vásárolt Mezőhegyesen és legutóbb 2017-ben hosszútávú szerződést írt alá arra vonatkozóan, hogy kukorica- és gabona vetőmagokat termel a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. földterületein. Magyarország a közép- és kelet-európai vetőmagtermelésünk stratégiai országa – jelentette ki Alain Barbier, a Limagrain Europe vezérigazgató-helyettese.

Hosszas tárgyalásokat követően a francia tulajdonos megértette és elfogadta a Magyar Kormány célkitűzését a nagy múltú mezőhegyesi állami gazdaság teljes körű újjászervezésére. Ennek szükségszerűen részét képezi egy olyan ipartelep létesítése, amely a vetőmagtermelés minden lépését integrálja, a szántóföldtől az üzemig. 2019. június 27-én aláírásra került az a szerződés, mellyel a Limagrain Europe eladta a Limagrain Hungary nevű termelési leányvállalatát a Magyar Államnak.

A Magyar Állam képviseletében Lázár János, a  mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos vezette a tárgyalásokat. Kormánybiztos Úr kiemelte, hogy az üzletrész visszavásárlásával nemzetstratégiai céljaink megvalósításához kerültünk közelebb. Ez a cél nem kevesebb, mint a vetőmagágazat meghatározó egységeinek birtoklása. „A vetőmagüzem visszavásárlásával egy fontos mérföldkőhöz érkeztünk a mezőhegyesi ménesbirtok újjászervezésében, a térség fejlesztésében és a magyar agrárium megerősítésében. Az állami vagyon jelentős mértékben gyarapodott. Elkötelezettek vagyunk a visszavásárolt üzemben megkezdett modernizáció folytatásában. Az újra nemzeti tulajdonban lévő vetőmagüzem fejlesztése szerves részét képezi a Magyar Kormány többször deklarált célkitűzésének, mely szerint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság a 2020-as évek végére Európa egyik legmodernebb állami gazdasága lesz.”

Az üzem visszavásárlásával egyidejűleg a termeltetésre és a vetőmag-feldolgozásra hosszú távú szerződést is kötöttünk a Limagrain-nel – tette hozzá Pap István Tibor vezérigazgató. „A jövőbeni együttműködés Európa vezető kukoricanemesítő cégcsoportjával mint fajtatulajdonossal elemi érdekünk. Mindkét fél számára előnyös, korrekt megállapodás született, melynek részét képezi az üzem dolgozóinak tovább foglalkoztatása is. A Mezőhegyesi Vetőmag-feldolgozó Kft. 60 ezer tonna tárolókapacitással rendelkezik majd. Az üzem dolgozza fel a Ménesbirtokon mintegy 3000 ha területen termesztett vetőmag-kukoricát – 15 000 t csöves, 8500-9000 t morzsolt kukorica -, éves szinten 4000 t vetőmag búzát, 6200 t étkezési búzát, a Ménesbirtok állatállománya részére az összes takarmánynövényt (120 t tavaszi árpát és 200 t tavaszi zabot, 9000 t takarmány kukoricát, 3000 t szóját), valamint 3000 t napraforgómagot növény-olajipari célra. Az üzem modernizálását követően a szója vetőmag előállítása is beépítésre kerül a termelésbe, további célunk pedig a feldolgozó kapacitás bővítése.”

A Limagrain Europe közleményében úgy értékelte a szerződés megkötését mint a két fél között fennálló történelmi partnerség megerősítését. Hosszú távú megállapodás született, amely garantálja a vetőmagtermelő tevékenység folyamatosságát, miközben a magas minőségű termelés eszközei is korszerűbbekké válnak.

A mai napon megtörtént az üzem átadás-átvétele. Varga Róbert üzemvezető fogadta Pap István Tibor vezérigazgatót, Isaszegi Norbert termelési vezérigazgató-helyettest, Szabó Péter gazdasági vezérigazgató-helyettest, Rózsa István műszaki igazgatót és a Ménesbirtok menedzsmentjének tagjait. Pap István Tibor az egyeztetésen megerősítette, hogy nem tervez változtatást a cég munkatársai körében, kiemelte, hogy mindenki munkájára számít a jövőben is. „Megkezdődött az aratás, már ma fogadni kell a terményeket, így ez nem is történhetne másképpen.” –szögezte le. Varga Róbert ezzel kapcsolatban elmondta, komoly előrelépésnek tartja, hogy az elmúlt fél év bizonytalansága után már a mai nap sor került a dolgozók első kézből történő, részletes tájékoztatására. Az átadás-átvételt követően számos operatív kérdés is napirendre került a leltározás, könyvelés, munkaügyi átvilágítás, irodák kihasználtsága, kommunikáció, valamint a 2021. év végéig megvalósítandó beruházások tárgykörében. A Mezőhegyesi Vetőmag-feldolgozó Kft. ügyvezetője Rózsa István műszaki igazgató lett, aki legfontosabb feladatának a termelés folyamatosságának biztosítását tartja.

Az értekezletet követően az üzem bejárására is sor került. Az üzem területén álló legrégebbi épület egy 1830-32 között épült zabsilótorony. A vetőmagüzem legrégebbi épülete 1974-ből származik, de megtalálhatók itt a legmodernebb gépek, gépsorok is. 2018-ban helyezték üzembe az új fogadót és csöves szárítót, amelyek hazánkban egyedülállóan modern technológiát alkalmaznak.

Szöveg: Tarkó Gábor képzési igazgató
Fotó: Bogdán Imre, Nagy-György Tamás, Tarkó Gábor