A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kiemelt célja, hogy üzemegységei, telephelyei megközelíthetők legyenek a munkavállalók, a szakmai és a szélesebb közönség, mindenki számára. A közutakon hosszú évek óta romlik az aszfalt állapota, a közúthálózat rossz minősége mellett a kerékpárutak hiánya is régebbről eredő probléma a térségben. Ennek megoldása érdekében kezdődött el a Mezőhegyes – Megyehatár projekt.

A Békés Megyei Önkormányzat és konzorciumi tagként Mezőhegyes Város Önkormányzata pályázatot nyújtottak be a TOP-3.1.1-16 „Fenntartható települési közlekedésfejlesztés” című felhívásra. A mezőhegyesi, pitvarosi, csanádpalotai lakosok és az ide látogatók is biztonságosabban közlekedhetnek majd az érintett útvonalakon. A „Mezőhegyes – Megyehatár kerékpárút-hálózat fejlesztése új kerékpárforgalmi létesítmények építésével, 4444 és 4434 jelű utak kereszteződésében körforgalom kialakítása” című támogatási kérelem jelenleg tartalmi értékelési stádiumban van.

A projekt első körben a Tótkomlósi út folytatásában lévő szarvasmarha telephez vezető kerékpárutat érinti. Ezt követően a Mezőhegyest és Csanádpalotát összekötő kerékpárút megépítése következik mintegy 18 km hosszú szakaszon. A továbbiakban a II. József körút és a Kossuth utca (Battonyai út) kereszteződésében körforgalom kialakítására kerül majd sor. A Békés Megyei Önkormányzat elkötelezett a projekt sikeres és mielőbbi megvalósítását illetően. A támogatási kérelem szerint tervezett, jelenleg hatályos felhívás előírásaihoz igazodó projekt megvalósításának időtartama: 2020. március 1-től 2021. december 31-ig.

A fotókon a Ménesbirtok iskolájának kollégista tanulói indulnak kirándulásra a 20. majori ménesbe vezető új kerékpárúton.

Szöveg: Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Szöveg és fotó: Pintér Gábor referens