2019. február 7-én az erdélyi székhelyű Pro Economica Alapítvány szakembereit láthattuk vendégül Mezőhegyesen. Maros megyében olyan szakképző iskolát kívánnak alapítani, amelynek képzési profilja közel azonos lenne a miénkkel. Kerezsi Miklós, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. igazgatótanácsának tagja úgy véli, a Ménesbirtok iskolája jó példákkal jár elöl a mezőgazdasági szakképzés területén, így a meghívására személyesen is láthatták az iskola működését.

Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány vezetője elmondta: „Erdélyben óriási szükség lenne mezőgazdasági szakképesítéssel rendelkező új szakemberekre. Létezik egy olyan piaci rés, amire jelen pillanatban nincs megfelelő munkaerő. Megfogalmazódott bennünk egy ötlet a Maros megyei Teleki-kastély hasznosítása kapcsán: a kastélyban és a hozzá tartozó birtokon létrehoznánk egy hasonló jellegű intézményt. Természetesen ezek jelenleg csak tervek, de merünk nagyot álmodni. Remélem, hogy a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a helyi szakemberek támogatásával létre tudjuk hozni ezt az intézményt.”

Az Alapítvány ügyvezető igazgatóasszonyát elkísérte Dr. Kentelki Endre, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Tájépítész Karának vezetője és megálmodója, Birtalan István fiatal mezőgazdász, az Erdélyi Agrárakadémia egyik szervezője, valamint Novák Levente a Pro Economica Alapítvány kuratóriumi tagja.

Tarkó Gábor igazgató úr egy órás előadásban bemutatta az iskolánk működését, rendezvényeit, képzési és nevelési kultúráját. Pap István vezérigazgató úr a Társaságnál végzett gyakorlati képzésről, a vállalat és az iskola kapcsolatáról osztotta meg gondolatait.

Az előadás után vendégeink megtekintették az iskolában zajló elméleti és a Központi Ménesudvaron zajló Belovagló gyakorlati képzést. A látogatást a Mezőhegyesi Helytörténeti Gyűjtemény megtekintésével zártuk. Mind a Ménesbirtok, mind a Ménesbirtok iskolájának vezetői felajánlották az új iskola alapításához szükséges szakmai támogatásukat.

Szöveg és fotó: Nagy-György Tamás szakügyintéző