A Ménesbirtok iskolájának tanulói és a város környékéről származó diákok június 17-én kezdték meg a munkát a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kukoricaföldjein. Mezőgazdasági gépész és lovász tanulóinknak kötelező szakmai gyakorlaton kell részt venniük, emiatt nem tudták megkezdeni a munkát, bár sokan szerették volna: számukra és más jelentkezők részére is lehetőséget biztosítunk július közepétől, hogy egy második turnusban bekapcsolódjanak a tábor életébe. A táborról, illetve a jelentkezéssel kapcsolatosan tájékozódhatnak Iskolánk honlapján: http://kozmamhegyes.sulinet.hu/

„Büszkék vagyunk ezekre a gyerekekre, akik a 21. században is példát mutatnak szorgalomból és kitartásból!” – nyilatkozta Tarkó Gábor, a Ménesbirtok iskolájának igazgatója. „Nagy odafigyelést igénylő, ugyanakkor rendkívül nehéz munkát végeznek, sokszor mostoha körülmények között – sártengerben, hőségben -, mégsem adják fel. Ez a második táborunk, a megelőző időszakban évtizedes távlatban nem dolgoztak magyar gyerekek a mezőhegyesi földeken. A jelentkezők száma nő, ezzel párhuzamosan emeljük a pénzbeni díjazást, folyamatosan fejlesztjük a szálláshelyeket, bővítjük a szabadidős programkínálatot, eszközöket vásárolunk a szabadidő tartalmas eltöltéséhez.” 

A részletekbe Fekete Adrienn, az Iskola szakmai igazgatóhelyettese, a tábor vezetője avatott be bennünket:

 „A táborra 76 diákot várunk Mezőhegyesről és a környékről – ennyien regisztráltak a honlapunkon. A nyári gyakorlat végeztével további jelentkezőkre számítunk. Az Iskola együttműködési megállapodást kötött két erdélyi iskolával, onnan további 77 diák érkezett a táborba. Az első csoport június 17-én kezdte meg a munkát, 36 hazai diák és 37 csíkdánfalvi székely tanuló vette fel a munkát a kukoricaföldeken. A gyergyószentmiklósi csoport június 30-ától kezdte meg a munkát 40 fővel, így a mai napon összesen 113 tanuló dolgozik a tábor keretein belül a Ménesbirtok kukoricaföldjein.” A táborvezető kiemelte, hogy közel kétszer annyi tanulót tudtak megszólítani, mint tavaly. „A létszám növekszik, mindenki becsületesen dolgozik, semmilyen probléma nem adódott. Nagy szó, hogy a nyári szünidő terhére ilyen nehéz munkára meg tudtuk nyerni ezeket a gyerekeket, akiket minden elismerés megillet a munkájukért!”

A Birtoktáborban a kemény munka mellett számos szabadidős programot is biztosítunk. Harmadik hete zajlik a tábor, a táborlakók többek között strandoltak a Tótkomlósi Rózsa Fürdőben, kipróbálhatták Tarkó Gábor igazgató úrral a Mezőhegyesi Helytörténeti Gyűjtemény félelmetes szabadulójátékát, az „Időbörtönt”. A 15 éves Szántó Judit először vesz részt a táborban. Így nyilatkozott:

„A lovak miatt követem a Ménesbirtok Facebook-oldalát, itt találkoztam a tábor hirdetésével. Nem címereztem még soha, de Édesapámtól sokat megtudtam erről a munkáról. A munka önmagában nem annyira nehéz, azt hittem nehezebb lesz, bár van amikor úgy vagyok vele, hogy „Úristen! Hazamegyek! A kukorica kétszer akkora, mint én!”, de összességében nagyon szeretem a tábort. A Birtoktáborban a tábor szabadidős része tetszik a legjobban, úgy érzem, hogy egy nagyon erős csapatot sikerült kialakítanunk. Mindenkivel sikerült összebarátkozni, este és a pihenőnapokon nagyon jól szórakozunk együtt, bárkivel tudunk beszélgetni bármiről.”

Szöveg: Nagy-György Tamás szakügyintéző
Fotó: Fekete Adrienn szakmai igazgatóhelyettes, táborvezető és Tarkó Gábor képzés igazgató