1. Főoldal
  2. Hírek
  3. 5194 Juci a 23....

2019. július 4-én Aranytörzskönyves tehenet avattunk Mezőhegyesen. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. holstein-fríz állományának 23. 100 000 kg tejtermelést elért szarvasmarháját, 5194 Jucit díjazta a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete. Juci 10 laktáció alatt érte el ezt a teljesítményt, mely egy kisebb város éves tejfogyasztását fedezné.

Dr. Totthné Dr. Polner Antóna, szarvasmarha tenyésztési osztályvezető méltatta az állomány minőségét:

„Ebben az állományban az átlag laktáció 2,2-2,3 között van. Az országos átlagba sorolható ez az érték. A mai napon két olyan tehenet vezetünk fel, akik már 10 laktációt betöltöttek, tehát láthatjuk, hogy az életminőségük és a fizikai állapotuk az átlagon felüli, hogy ezt a teljesítményt hozni tudták. Az új, robottechnológiás megoldás lényege is az lesz, hogy a hosszúhasznos élettartamot növeljük, tehát úgy kiszolgáljuk a teheneket az élettér minőséggel, takarmánnyal, hogy minél több ideig, az adottságainak függvényében elvárható legjobb tejhozamot elérjük.”

Kőrösi Zsolt, Holstein-fríz Tenyésztők Egyesületének tenyésztésvezetője elárulta, hogy ugyan nem zárult le a bírálat, de a Ménesbirtok fiatal, egy borjas üsző állományának küllemi bírálata 80 pont fölötti átlagot eredményezett. Ez meghaladja az országos átlagot. Ez alapján a fiatal állományunk jó tőgyekkel rendelkezik és jó lábakon áll.

Nagy örömmel mondhatom el, hogy az utóbbi 3 évben egy intenzív ütemű felívelő pályán van az állomány. Ma és holnap végzem itt a soros bírálatokat, már ma kifejezetten szép teheneket láthattam. Ezt már a márciusi válogatáskor is tapasztaltam, amikor a hódmezővásárhelyi kiállításra készültünk (szerk. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok) nagyon sok jó tehénből választottuk ki azt a 13-at, melyek részt vettek a kiállításon. A mai bírálat alapján azt gondolom, hogy a bőven az országos átlag fölött lesz a mai és a holnapi, összesen közel 200 első laktációs üsző bírálatának átlaga.  Ma dupla ünnep van, hiszen van egy Aranytörzskönyvünk melybe minden 100 000 kg életteljesítményt meghaladott tehenet felavatunk. Az elit egyedek kerülnek bele. Ez nem azonos a fajta törzskönyvével, amiben minden egyed benne van. A 6415 Csalfa 125 000 kg-ot is meghaladó teljesítményét is jutalmazzuk ma, melyet 9 laktáció alatt ért el. A családtenyésztésben is fontos szerepe van ezeknek a kitüntetéseknek, mert ezeknek a teheneknek az utódai is általában hosszabb életűek lesznek és magas teljesítményűek.” – fogalmazott elismerően Kőrösi Zsolt.

Szöveg: Farkas Margit Zsuzsánna Marketing referens
Fotó: Farkas Margit Zsuzsánna Marketing referens