1. Főoldal
  2. Hírek
  3. 2019 a modernizálás és...

2018. december 5-én dr. Lázár János a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. tulajdonosi joggyakorlója sajtótájékoztatón számolt be a mai napon tartott Igazgatósági és Felügyelő bizottsági ülésen született döntésekről, melynek értelmében a cég Igazgatóságát két új tag erősíti: Czakó Borbála, pénzügyi szakember, a Hungarian Business Leaders Forum elnöke, a Magyar Köztársaság korábbi londoni nagykövete és Lázár Vilmos, tizenkétszeres fogathajtó világbajnok, A Magyar Lovas Szövetség, a Nemzeti Vágta és a CBA elnöke, a Szent István egyetem lovastanára személyében.

A tulajdonosi joggyakorló döntésének értelmében az Igazgatóság elnöke továbbra is Pap István Tibor, a Ménesbirtok vezérigazgatója. További tagok: Ádám János, a Bonafarm Csoport mezőgazdasági portfóliójának irányítója, Rákay Philip, kommunikációs szakember, Jankovich Béla mezőgazdasági ügyvezető, Klopp Béla, növénytermesztési szakember, Szabadhegy Kristóf, pénzügyi és mezőgazdasági szakember, Kerezsi Miklós, mezőgazdasági és kereskedelmi szakember.

A Felügyelőbizottsághoz csatlakozott Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója, agrár élelmiszeripari szakember, több jelentős mezőgazdasági, élelmiszeripari és KITE Zrt. igazgatósági tagja. A Felügyelőbizottság elnöke dr. Jármy Miklós állatorvos. További tagok: Dr. Kapronczai István, PHD agrárszakember, egyetemi tanár, Isaszegi Norbert, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgató helyettese, Kovács Sándor, mezőgazdasági szakember, Stipsitcz-Bethlen Károly, az Agrármagazin alapítója, agrár kommunikációs-szakember.

Összességében kijelenthetjük, hogy sikeres 2018-as évet zárt a Ménesbirtok. Eredményesek vagyunk

2018-ban a tervezett 5,5 milliárd forint árbevételhez képest 6 milliárd forint árbevétel keletkezett, melyből közel 400 millió forint eredményre számíthat a cég, ezt fejlesztésekre, társadalmi felelősség vállalással kapcsolatos tevékenységekre költ a Ménesbirtok – támogatjuk a helyi óvodát, iskolát, az önkormányzatot és a történelmi egyházakat, hitelekkel nem rendelkezünk – tette hozzá dr. Lázár János.

Ami a 2019-es gazdasági terveinket illeti, modernizálunk és átalakítjuk a szervezeti struktúrát, új belső szervezeti szabályok lépnek életbe és 15 milliárdos cégfejlesztésbe kezdünk– fogalmazott a kormánybiztos.

Jelenleg a cég több mint 500 munkavállalót foglalkoztat, 250 diákkal rendelkező szakközépiskolát üzemeltet, ösztöndíjat biztosítva a tanulóknak, és egy 440 fős lóállomány teljes fenntartási költségét fedezi. A szervezeti struktúra átalakul, a 2019-es éveben más játékszabályok lesznek érvényesek, a munkavállalók 10%-os nettó béremelésre, a cafeteria bruttósított pénzbeni kifizetésére és 13. havi jövedelemre számíthatnak.

Első rendű projekt az ultramodern, robottechnológiás szarvasmarhatelep megépítése 1100 fős szarvasmarha állománnyal, így az első években évi 10 millió liter, később 12 millió liter tej előállítására lesz kapacitás. A Magyar Állammal együttműködve önözésfejlesztés és korszerűsítés veszi kezdetét, mely által a jelenleg egyszerre öntözhető 2200 ha területet 4200 ha-ra fog nőni, és ezáltal a növénytermesztési ágazat jövedelmezőbb lesz, így a befektetés megtérül. Ehhez a beruházáshoz a szükséges engedélyekkel rendelkezik a cég és Románia is hozzájárult a Marosból történő vízkivételhez. Az így megtermelt vetőmag kezeléséhez egy 47 ezer tonna tárolókapacitással rendelkező ipartelepet is létesít a cég. A szakképző iskola fejlesztései közt szerepel egy univerzális tornacsarnok létrehozása.

A költségracionalizálás első lépéseként 2019-től a cég beruház a zöld technológiák létesítésébe a működéshez szükséges áram előállítására, napelemparkokat épít. Hamarosan elkezdődik a mezőhegyesi eredetű történelmi magyar lófajták: a nóniusz, gidrán, furioso-north star és a magyar sportló fajta teljes revitalizációja is. A Ménesbirtok szakemberei új tenyésztési programokat dolgoznak ki.

Az értékmegőrzés is stratégiai cél, ezért elkezdjük a Ménesbirtok területén található műemléképületek restaurációját, átépítjük a szállodát, felújítjuk a ménes által használt teljes épületparkot – fogalmazott a kormánybiztos, aki legfontosabb céljai közt emelte ki az átláthatóság érdekében tett törekvéseit az állami vagyonnal való szigorú és jó gazdálkodás érdekében.