A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban megrendezett „Szakmakóstoló Hét” keretében július 27-31. között 20 általános iskolai tanuló került közelebbi kapcsolatba az agrárszakmákkal. A pályaorientációs hét során a diákok az új típusú Gazda szakma állattenyésztő, növénytermesztő és lovász szakmairányaiba nyertek betekintést. A kötelező munkavédelmi oktatás után a gyerekek közösségépítő játékokon keresztül ismerkedtek egymással.

Az első napon a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. központi ménesudvarát, a fedeles lovardát és a kocsimúzeumot tekintettük meg. Megismerkedtünk a lovász élet napi feladataival, a használatba vett lószerszámokkal, eszközökkel és a lófajtákkal. Délután a 20. majorban található tenyészkanca telepre látogattunk, ahol lenyűgöző látványt nyújtott a legelőn vágtázó ménes.

A második napon meglátogattuk a Génbank-Semex Magyarország Kft. központját, ahol felvezették tenyészbikáikat és előadást tartottak történetükről és jövőképükről. Betekintést kaptunk egy sikeres, szaporítóanyagot előállító mezőgazdasági vállalkozás hétköznapjaiba.

A Tangazdaság 11. majori szarvasmarha telepén folytattuk tanulmányutunkat, megtapasztaltuk a fejés gondos műveletét, megetettük, megitattuk a borjakat és ámulva néztük az új, átadásra váró, robottechnikával felszerelt istállórendszert.

Szerda reggel útra keltünk Budapestre a Nemzeti Lovardába, ahol a XXI. századnak megfelelő lovas infrastruktúrával találkoztunk. Láthattuk egy verseny előkészületeit, megismertük a lovak szállításának, utaztatásának, mozgatásának legfontosabb feltételeit, előírásait. Délután a Budai Vár és a Halászbástya kilátóteraszairól páratlan budapesti panoráma nyűgözött le bennünket.

A csütörtöki nap a növénytermesztésről és a gépészetről szólt. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. gépjavító üzemében a legmodernebb precíziós gazdálkodásban használt erő- és munkagépeket tekintettük meg. Előadást hallottunk a PREGA (Precíziós Gazdálkodás) rendszerről, a hozzá kapcsolódó drón használatról és megnéztük munka közben a Tangazdaság legnagyobb erőgépét. A szimulációs teremben kipróbáltuk az Iskola használatában lévő Trimble Navigation rendszert, majd a termelésben is megtapasztaltuk működését.

A zárónapon Papp József úrhoz látogattunk el, aki egy igazi családi mintagazdaságot működtet. Nála található az ország egyik legnagyobb őshonos cigája törzstenyészete. Bemutatta nekünk a gazda mindennapi életét és beszélt az agrárszakma szépségeiről. Mindent ki lehetett próbálni a birtokán.

A gyerekek nagy lendülettel vetették bele magukat a munkálatokba, állatokat etettek, itattak, csirkét fogtak, szalmabálát gurítottak, bárányt tereltek, lovat ápoltak.

Minden nap sport- és kvízjátékok, ügyességi feladatok, kézműves foglalkozások színesítették a programot.

A Szakmakóstoló Hét az agrár-szakképesítések élményalapú megismerését helyezte előtérbe, a tanulók kipróbálhatták a munkafolyamatokat, a duális képzésben részt vevő gazdálkodók bevonásával. Így olyan átfogó ismereteket, tapasztalati tudást és élményeket kaptak, amelyek motiválják őket a pályaválasztásban. Az agráriumban dolgozó sikeres vállalkozók személyes példájukon keresztül mutatták be, hogy milyen fejlődési, továbblépési lehetőségek biztosítottak az adott szakma területén.

Köszönjük mindenkinek a tábor színvonalas megvalósulásához nyújtott sok segítséget!

Szöveg: Magyar Tibor gyakorlati oktatásvezető
Fotó: Magyar Tibor, Magyarné Erdődi Mónika, Benkő Anita, Tarkó Gábor