A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a 2016. XCI. törvényben foglalt oktatási tevékenységet egyrészről az elődje által 106 éve alapított szakközépiskola átvételével, másrészről a felsőoktatási intézményekkel történő együttműködés kialakításával valósítja meg.

2017-ben 6 felsőoktatási intézménnyel írt alá együttműködési szándéknyilatkozatot a Ménesbirtok.

Az azóta eltelt időszakban folyamatos egyeztetések zajlanak az érintett intézményekkel, annak érdekében, hogy pontosan meghatározzák a felek az együttműködés területeit.

2018. október 17-én, Gödöllőn, a Szent István Egyetemmel (SZIE) került sor az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására.

A megállapodásban vállalt célok megvalósítása érdekében a Ménesbirtok többek között tangazdasági terepi gyakorlati helyet nyújt a hallgatók számára. Évközi és összefüggő gyakorlatok keretében megismerteti az általa alkalmazott korszerű mezőgazdasági, műszaki, környezetgazdálkodási, vállalatirányítási és szervezési eljárásokat, valamint bemutatja a védett agrár- és kultúrtörténeti emlékeit.

Az együttműködés keretében duális és kooperatív képzések indulnak, illetve a hallgatók bekapcsolódhatnak a Ménesbirtok pályaorientációs programjaiba is. Emellett szakdolgozati és diplomadolgozati témák közösen kerülnek meghirdetésre, illetve a dolgozatokat közösen is menedzselik majd a felek. A kutatás-fejlesztés területén is jelentős eredmények várhatók, hiszen közös pályázati és kutatási programok indulnak.

A dokumentumot kézjegyével ellátta: Dr. Tőzsér János, a SZIE rektora, Magyar Ferenc, a SZIE kancellárja és Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója.