Sajtótájékoztató – Kommüniké

IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága
Szeptember 5-9., Mezőhegyes

A Világbajnokság történéseiről augusztus 30-án a mezőhegyesi lovaspályán Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója, a szervezőbizottság elnöke sajtótájékoztatót tartott.

Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, szakmai, szellemi, anyagi fejlesztéseinek eredményeként ismét felkerült a hazai és a nemzetközi lovas élet térképére.
A felújított, korszerű pályákkal, infrastruktúrával, szakmai-szellemi háttérrel rendelkező, rusztikus intézmény a lovas versenyek nemzetközi hírű, kedvelt helyszíne.

A világbajnokságon 7 ország, Ausztria, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Románia, Magyarország

43 fiatal fogatló indul.

A sztár lovak és hajtók visszatérnek. Mezőhegyesen indulni rangot jelent.

A kitűnő sajtótájékoztató után, a világbajnokságra készülő Papp Jánossal és kitűnő lovával, Mezőhegyes NONIUS-14 Vezérrel, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere, Pap István Tibor vezérigazgató, a világbajnokság Szervező bizottságának elnöke, Prof. Dr. Fehér Károly, a világbajnokság sajtófőnöke

A kitűnő sajtótájékoztató után, a világbajnokságra készülő Papp Jánossal és kitűnő lovával, Mezőhegyes NONIUS-14 Vezérrel, Mitykó Zsolt, Mezőhegyes város polgármestere, Pap István Tibor vezérigazgató, a világbajnokság Szervező bizottságának elnöke, Prof. Dr. Fehér Károly, a világbajnokság sajtófőnöke

 

A hajtók között a legnagyobb név a lengyel egyesfogathajtó világbajnok, Bartlomiej KWIATEK. Húgával, Weronikával negyedszer van itt a világbajnokságon.
Bakra ül a korábban dobogóig hajtó Marie Tischer, Bettina WINKLER, Karl-Heinz FINKLER (Németország) és Franz SCHILTZ (Luxemburg).

A lovassportban nincs abszolút esélyes, de van kivétel.

Németország toronymagas favorit.
Az eddigi három világbajnokságon kiosztott 27 éremből 12, a 9 aranyból 6 a németeké.
Lovaik azóta tovább fejlődtek, jöttek előre.

A sikereik alapja, a rájuk jellemző céltudatos, tervezett munka.

Náluk közel 15 éve edzőtáborban készítik fel és választják ki a lovaikat.
A képességeket bajnoki rendszer keretében mérik fel.

Az eddig 7 érmet, köztük 1 aranyat nyert lengyelek – feltehetően – az idén is fontos szerephez jutnak. Hajtóik, lovaik kitűnőek.

Mezőhegyes és Füzesgyarmat volt a világbajnokságra készülő magyar fogatok edzőtáborainak helyszíne.
A felkészülést, az előbbi két helyszínen Peter Tischer német sikerkapitány segítette a kitűzött célok elérésében. Hajtóink egy sor gyakorlati módszert „mesterfogást” sajátíthattak el a mestertől.

Tischer, a magyar lovak, hajtók fejlődését tapasztalta. A mezőhegyesi adottságokat „szupernek” nevezte és a magyaroktól vb-érmet vár!

A világbajnokság célja most negyedszerre is változatlan.

Nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, felkészítését; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőségeket teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (A korábbi világbajnokságainkon jól szerepelt lovak közül több a helyszínen, külföldi kézen elkelt.)

A IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát szeptember 5-én, szerdán 15 órakor a hivatalos megnyitó ünnepséggel megnyitják. Szeptember 6., 7., és 8-án 9 órától, szeptember 9-én 10 órától kezdődnek a versenyek.

Mezőhegyes, 2018. augusztus 30.

Dr. Fehér Károly
sajtófőnök