Már az első évben is közel egymilliárd forintos eredményt ért el a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amelyet az állami cég visszaforgat a további fejlesztésekbe – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Mezőhegyesen. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a 2004-ben privatizált céget, s az a reprivatizáció óta eltelt időszakban 22 milliárd forintot fordítottak az állami cég újjászervezésére. – A kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére, mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerőpiaci tartalékára tekintenek – hangsúlyozta.

Lázár János elmondta: a tangazdaság 425 embernek ad munkát, s megélhetési lehetőséget jelent nemcsak a mezőhegyesieknek, hanem a térség és a határon túli szórvány lakosainak is.

Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos elmondta: kiváló alapozó év volt a tavalyi. A társaság vagyona 19,5 milliárd forinttal növekedett 1 év alatt, állami tőkeemeléssel 18 milliárd forintot fordítottak a reorganizációra. Tavaly a növénytermesztési ágazat eredményes volt, s ez is megerősítette a vezetőséget abban, hogy a 2200 hektárnyi, egyszerre öntözhető földterület nagyságát meg kell duplázni. Közölte: “régi-új” növényként ismét termesztenek cukorrépát, ebből a növényből minden idők legjobb cukortartalmú termését takarították be. A fejlesztésekben a legmodernebb, high-tech technológiát kívánják bevezetni, amely hatékonyságjavulást eredményez a jövőben. Ezen felül tervezik egy húsmarha-program elindítását is, és ösztöndíjrendszert dolgoznak ki, amellyel az agrárszakemberek képzést kívánják elősegíteni, hiszen ebben látják a jövőt.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta: a szarvasmarhatelep és az ipartelep kiviteli- és engedélyes tervei is elkészültek, a közbeszerzések kiírása hamarosan megtörténik. Tavaly 96 gidrán lovat telepítettek vissza Mezőhegyesre, a fajta bölcsőjébe, s folyamatban a harmadik őshonos lófajta, a furioso north-star visszatelepítése is a fajta szülőföldjére. A visszavásárlások hamarosan megkezdődnek.

Szerkesztő: Cseh-Lakos Ilona
Operatőr: Juhász István