A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. idén eddig, áprilisban az évadnyitó nemzetközi fogathajtó versenyt, júniusban a Kanca-Mén országos díjugrató versenyt, szakmai elismerés mellett rendezte.

A versenyidény folytatódik. A patinás intézmény július 12-15-én országos fogathajtó verseny házigazdája.

A fogatversenyt 12 kategóriában rendezik meg. A versenyen, a gyermekek és a fiatal hajtók mellett az A kategóriás egyes-, kettes- és négyesfogatok, póni kettesfogatok, valamint a B kategóriás kettesfogatok is indulnak.  Összesen 57 fogat adta le nevezését.

Az országos fogathajtó verseny első, csütörtöki napján az állatorvosi szemlét követően, délután a fiatal fogatlovak versenyét tartják meg, a pénteki (július 13.) versenynapján a díjhajtást, szombaton a leglátványosabb, a legizgalmasabb versenyszámot, a maratonhajtást, vasárnap az akadályhajtást rendezik.

A versenybizottság elnöke dr. Fejér Barna, tagjai István Péter és Fülöp István. A pályaépítő Zámbó István.

A verseny az 5, 6 és 7 éves lovak számára a szeptember 5-9-i mezőhegyesi IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának minősítő fordulója is.

A esemény jó lehetőséget kínál az idei világbajnoki felkészüléshez az egyes fogatok számára, akik augusztus 28-szeptember 2-án Hollandiában, Kronenburgban állnak starthoz. A gyermek, junior, fiatal fogathajtók Európa-bajnokságra készülnek, melyet augusztus 16–19-én Kisbér-Ászáron rendeznek.

A közönségszórakoztató programok között szerepel ByeAlex és a Slepp szombati esti koncertje. A gyerekeket játszóházzal és kézműves foglalkozással várják a szervezők.

 F.K. – Sz.Zs.