Augusztus közepére nemcsak az előnevezések zárultak le a IV. Fiatal Fogatlovak Világbajnokságára, hanem a versenyhelyszín is felkészült a világ legjobb fiatal fogatlovainak fogadására. Ahogyan Janesz János lótenyésztési ágazatvezető, versenyigazgató fogalmazott: már csak néhány simítás és kész a versenyzők és a nézők fogadására a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Hársfa utcai lovaspályája. 

Az ágazatvezető hozzátette: Arra várunk, hogy a végleges nevezések alapján kiderüljön, hogy hány ló érkezik, ehhez mérten kell elvégezni a végső takarítást és fertőtlenítést a lóboxokban. Mindeközben folyamatos a fűgondozás a pályán, hogy a legjobb minőségű legyen a pálya talaja a világbajnokságra. Ez napi feladat a Ménesbirtoknál, hiszen rendszeresen ad otthont a lovaspálya különböző versenyeknek. Ennek ellenére gyönyörű, telt, jól begyökeresedett, szép zöld fű várja most is a versenyzőket.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél közben folyamatos edzést tartanak a világbajnokságon induló lovaknak, MEZŐHEGYES NONIUS-14 VEZÉR-nek, NONIUS-20 ZEMPLÉN-nek és NONIUS-10 ZSINAT-nak. Hajtójuk a tavaly kettesfogathajtó magyar bajnok, Papp János lesz a világbajnokságon, edző Nyúl Zoltán. A lovak és a hajtó több minősítő versenyen és a két edzőtáborban is részt vettek. Már csak apró finomítások szükségesek. – Az idomítottság, engedelmesség fejlesztése folyik esetükben jelenleg – mondta Janesz János, hozzátéve, hogy erre azért van szükség, hogy minél szabályosabban hajtsák végre a nem egyszerű feladatokat a verseny alatt, és minél jobban harmóniában legyenek hajtójukkal.

 

Szöveg: Cseh-Lakos Ilona
Fotó: Tóth Endre