Teltházas Értéktár Konferencián mutatkoztak be Mezőhegyes és a Ménesbirtok értékei Orosházán. A rendezvényt a Békés Megyei Népfőiskola Alapítvány szervezte a Petőfi Művelődési Központban 2019. február 22-én, péntek este. Az előcsarnokban kiállítók mutatták be a helyi értéktárban szereplő termékeiket, a Bubik teremben pedig előadásokat hallgathattak meg a résztvevők.

Bevezetőjében dr. Pappné Darida Andrea, az alapítvány kuratóriumának elnöke elmondta, az a cél, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg az emberekkel Békés megye értékeit. Szeretnék azt is elérni, ha megyénk 75 településének mindegyikén létrehoznák a helyi értéktárakat.

Hungarikumok, mint a magyarság karakterjegyei címmel V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos tartott előadást. Irodalmi, zenei példákkal támasztotta alá, miért van szükség nemzeti karakterjegyekre.

Hangsúlyozta, hogy nem vonatkoztathatunk el a helytől (Kárpát-medence), ahol élünk, ahol az értéktárakba bekerülő értékek megszülettek. A nemzeti kód, a kiemelkedő nemzeti értékek, a hungarikumok értékpiramisát is felvázolta, amelynek mindig a helyi értékek képezik a talapzatát. Emlékeztetett, nem csak az lehet sikeres, ami feljut ennek a piramisnak a csúcsára. Az előadó beszélt a kiválasztás rendszeréről, s javasolta, az érték legyen pozitív, ismert és elismert (és ne legyen mások által már „foglalt”).

-A helyi értéktárak szerethető elemeket választanak. Javaslom, ezek az elemek ne csak a múltra, a hagyományokra utaljanak, hanem a jelen számára is hordozzanak mondanivalót!

Zalai Mihály, a megyei közgyűlés elnöke a Békés Megyei Értéktár szerepéről szólt látványos prezentációval szemléltetve a megyei értékeket, kiemelve a Békés Megyei Értéktár által nyújtott gazdaságfejlesztési lehetőségeket. Látványos rövidfilmben mutatta be a 2018. szeptember 1-jén megrendezett, rendkívül sikeres III. Megyenapot.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Értéktár Bizottság Agrár- és Élelmiszergazdaság Albizottságának elnöke a nemzeti értékek agrárgazdaságra gyakorolt hatásairól beszélt. Arra biztatott mindenkit, kutassák, keressék helyben nemzeti kincseinket.

Bartók Béla Békés megyei gyűjtéséből a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak elő népdalokat.

Mezőhegyes és a Ménesbirtok értékeit szemléltette előadásában Tarkó Gábor, Mezőhegyes Város Települési Értéktár Bizottságának elnöke. Nemzeti kincsünk, a nóniusz lófajta eredetéről, a fajta történetéről és a jelenkorban betöltött szerepéről is hallhattunk. Az előadó virtuális tárlatvezetést tartott A Békés Megyei Értéktárban szereplő Mezőhegyesi Helytörténeti Gyűjtemény 14 állandó kiállításáról, majd a települési értéktárban szereplő Mezőhegyesi Köztemetőt mutatta be. Gyönyörű régi képeslapokon elevenedtek meg a mezőhegyesi műemlékek és a majorok világa. Iskolaigazgatóként kiemelte a Békési Érték-mérő és a Békés megye kincsei – barangolás értékeink körül című versenyek fontosságát. A vidék népességmegtartó erejét elsősorban gazdasági tényezők növelhetik, ugyanakkor a pedagógusok feladata a helytörténet, a helyi értékek, hagyományok megismertetése, megszerettetése a gyerekekkel. A keresztény, nemzeti identitás formálása, erősítése mellett fel kell ébresztenünk a lokálpatrióta érzelmeket, egy olyan lélekrészt megérintve, amelyben az ősök tisztelete hazaszeretettel és büszkeséggel párosul.  A hitelesség elsődleges szempont, ezért Mezőhegyes Város Települési Értéktár Bizottsága a jövőben is folytatni fogja a helytörténeti kutatást és a helyi értékek bemutatását.

Tóth Bálint hagyományőrző az orosházi búzacsíramáléról mint egészségforrásról tartott előadást, ezt követően pedig az Orosházi Települési Értéktárban szereplő kincsekkel Horváth József, a bizottság elnöke ismertette meg a jelenlévőket. A termékbemutatóval és kóstolóval egybekötött kiállítás megnyitását közös vacsora zárta.

Forrás: Csete Ilona: Békés megye nemzeti kincseit is bemutatták a konferencián. BEOL.hu
Szöveg: Nagy-György Tamás szakügyintéző
Fotó: Zentai Péter