Ha szereted a jó társaságot,
gazdag szabadidős programkínálatot és egyben jól fizető nyári diákmunkát keresel,
elmúltál 15 éves,
akkor itt a helyed!

A koronavírus-járvány miatt bevezetett további intézkedések függvényében
a programváltoztatás jogát fenntartjuk!

I. Mi a címerezés?

A kukorica címerezés, vagy egyszerűen címerezés, a kukorica hibrid vetőmag előállítás egyik legfontosabb technológiai művelete, mely során egyes kukoricanövények hímivarú virágzatának kézi vagy gépi úton történő eltávolítása történik. A címerezési munkálatokat általában diákok végzik megfelelő felügyelettel és vezetéssel. A „címerezés” kifejezés a kukorica hímivarú címervirágzatából ered, mivel a munkálatok során ezeket szükséges eltávolítani. A konkrét címerezést számos speciális technikai művelet előzi meg, melyek nem találhatók meg a hagyományos kukorica termesztésében, tág értelemben ezek is a kukorica címerezési munkálataihoz tartoznak. A magyarországi üzemi növénytermesztésben a hibrid kukoricák mára teljesen kiszorították a hagyományos fajtákat, így szükség van a hibrid vetőmag folyamatos utánpótlására. A vetőmag magas ára miatt lehetséges a címerezés megvalósítása, mivel a munkafolyamat viszonylag drága, alacsonyabb előállított értéknél nem volna lehetséges a kivitelezése.

Biológiai alapok

A kukorica egylaki, egyivarú növény termői és porzói külön virágzatban foglalnak helyet (címervirágzat, torzsavirágzat). Ezen egyedi tulajdonságának köszönhetően a kukorica kasztrálása rendkívül egyszerű feladat. A címerezést kizárólag két különböző tulajdonságokkal rendelkező nemesítői vonal, „fajta” keresztezésekor alkalmazzuk. A hibrid vetőmag előállítás során valójában sohasem fajtákat használnak, hanem úgynevezett nemesítői vonalakat, melyek alkalmazását hosszas, részletes tenyészkerti, illetve kisparcellás vizsgálatok előzik meg. A címerezéssel, azaz a címervirágzat eltávolításával megakadályozható, hogy a növény saját magát porozza be, így könnyedén elérhető, hogy az adott növény magkezdeményét a másik típusú kukorica (mely nem került címerezésre) termékenyítse meg.

A címerezést megelőző munkafolyamatok

 A kukorica címerezését különböző speciális és nem speciális munkafolyamatok előzik meg. Nem speciális munkafolyamatok, melyek nem kizárólag a vetőmag-előállítást célzó kukorica állományok kezelését előzik meg. Ilyenek a talajmunkálatok (szántás, talajelőkészítés), vetés, növényvédelmi munkálatok stb. Emellett a kukoricacímerezést számos olyan munkafolyamat is megelőzi, melyekre árukukorica állományokban nem kerül sor.

Vetés
Bár vetés az árukukorica állományoknál is jelenlévő folyamat, a vetőmag előállító táblákon a speciális vetésszerkezet miatt máshogy zajlik a művelet. A vetőmagtermesztés során a két különböző kukoricatípust külön sorokba, úgynevezett apa-, és anyasorokba vetik. Az anyasorokban lévő kukorica termése fog betakarításra kerülni, illetve ezeket a növényeket szükséges kicímerezni. Az apasorokban lévő kukoricák feladata kizárólag a megporzás, ezen növények termése nem kerül betakarításra. A tábla kialakítása leggyakrabban 4:2-es (4 anyasor:2 apasor) vetésszerkezettel valósul meg, de emellett léteznek eltérő megoldások is. Az apasorok vethetők az anyasorokhoz hasonlóan normál sortávra, illetve szűkítetten is, ezzel nő a táblán az anyasorok által elfoglalt terület, így a betakarított vetőmag mennyiség is.

Kapálás
A hibridkukoricát a tábla lezárásáig (augusztus 20.) többszöri kézi kapálással, folyamatosan tisztán kell tartani. A tábor ideje alatt többször is fogunk kapálni. Erős gyomosság a vetőmagtermesztésből kizáró ok lehet, a terület kizárását vonhatja maga után. A tábla lezárásakor az egész területen a gyomosságot csőszint alatt kell tartani.

Idegenelés
Az idegenelés során a táblából eltávolítják azon növényeket, melyek valamilyen kirívó tulajdonságukból következőleg (magasság, levélszerkezet, szín stb.) feltehetőleg genetikailag nem azonosak a táblán többségben lévő növényállománnyal. A műveletre azért van szükség, mert, ha az apasorokban maradt idegenek porozzák be az anyasorok kukoricái, az utódok genetikája nem megfelelő módon alakul majd. Az anyasorokban maradt idegenek termése betakarítva fertőzi a vetőmagtételt. Az idegenelés során az idegen kukoricákat lehetőleg gyökerestül kell eltávolítani, nem elegendő eldönteni őket. Amennyiben a talaj felett kis csonk marad, az kedvező időjárási körülmények esetén néhány nap alatt képes újrahajtani, 1-2 hét elteltével teljesen regenerálódni.

Fattyazás, szintezés
A fattyazás során a kukorica úgynevezett fattyhajtásait távolítjuk el. Ezek a növény aljából különböző okokból (sérülés, tápanyagtöbblet) kinövő hajtások, melyek gazdaságilag értékes termést nem adnak, így jelenlétük nem kívánatos az állományban, hisz elvonják a tápanyagot, versengenek a fényért és vízért, valamint az állománysűrűséget növelve jelentősen rontják a sorok áttekinthetőségét. Az ilyen fattyhajtások eltávolítását úgy kell elvégezni, hogy lehetőleg ne maradjon utána csonk, így elkerülhető a fatty újrahajtása. A kukorica fattyasodásra való hajlama erősen függ a genetikai tulajdonságaitól, illetve a tábla tápanyag ellátottságától.

A szintezés során a kukoricaállomány magasságától jelentősen eltérő (rendszerint alacsonyabb) egyedeket távolítjuk el (a magasabb kukoricák az idegenelés során kerülnek eltávolításra). A műveletre azért van szükség, mert a címerezés során az alacsonyan megbúvó kukoricák fölött a címerező tekintete illetve a címerezőgép is a címer eltávolítsa nélkül elsiklik. Az ilyen kis termetű tövek azonban épp úgy képesek a pollen előállításra, mint a nagyobbak, így címerhányás után pollenjükkel szennyezhetik az állományt.

A fattyazást és szintezést rendszerint egyszerre végzik, mivel a munkások mindkét esetben a növényzet alsó szintjét vizsgálják.

II. Így dolgozz a kukoricában

A csoportvezetők a helyszínen elmagyarázzák és megmutatják neked, pontosan mit is kell csinálni. A kukorica címerét nem szabad letörni, mert akkor kivirágzik. Ki kell húzni, mégpedig úgy, hogy ne szakadjon bele. Esős, párás este után különösen vigyázni kell, nehogy kicsússzon a kezedből, mert könnyen elvághatja. A kukorica akár 2 méteresre is megnőhet – ez fajtától függ –, így aki alacsonyabb termetű, annak nehezebb dolga lesz. A munka során pollen hullik az arcunkba – különösen, ha fúj a szél, ezt nemigen lehet elkerülni –, ezért aki allergiás rá, annak nem szabad ilyen munkát vállalnia. A munkát meghatározott idő alatt el kell végezni, a csoportvezetők a táborozó gyerekek életkorát, fizikai adottságait figyelembe véve fogják meghatározni az elvárt teljesítményt. A teljesítménynél is fontosabb a precíz munkavégzés! Nem szabad benne hagyni vagy beletörni a címert (akár hektáronként pár szál is gondot jelenthet). Nagyon oda kell figyelni, mert egy-egy még ki sem nőtt címer olyan, mint egy kis levél, amit igen könnyű kihagyni. Nem véletlenül szoktak utócímerezést is szervezni. Van, aki két sort is visz egyszerre, jobb kézzel a jobb oldali sort, bal kézzel a bal oldali sort címerezi, mert így feleannyit kell gyalogolnia. Ha viszont rosszul mozdulunk, és nem a címert húzzuk ki, hanem a kukoricát törjük derékba, három ilyen rossz mozdulattal az egész napi munka hasznát tönkre tehetjük, mert az eltört növények teremni már nem fognak.

A legnagyobb ellensége a címerezőnek a hőség. A kukoricaföldön nagyon meleg van. Bizony az utóbbi években nagy a hőség nyáron, akár 36-38 ℃ is lehet, amit a kukoricában, ahol a szél sem éri az embert, még többnek érzünk. Kint a földön nincs árnyék, csak a hosszú, akár több kilométeres sorok végén egy-egy erdősávban tudsz hűsölni kicsit. A kukorica levelei összevágják, megkarcolják a címerező bőrét, az apró sebeket, karcolásokat elkezdi csípni a verejték, beleszáll a por és a pollen, ami felettébb kellemetlen tud lenni. Akármilyen hőség is van, az erős napsütés, a kukoricalevelek és a szálló por ellen védekezve ajánlatos hosszú ujjú ingben, hosszú nadrágban, illetve zárt cipőben végezni a munkát. Az erős napsütés ellen magas faktorszámú naptejjel, szalmakalappal, baseball sapkával, kendővel, napszemüveggel is kell védekezni. Van, aki az arca elé is kendőt köt. Ivóvizet, üdítőitalt, némi elemózsiát mindenki hozzon magával!

A munkának természetesen van jó oldala is. Ha együtt haladtok a barátaitokkal, társaitokkal, tudtok beszélgetni, ha egyedül mentek, hallgathattok zenét. Nagyon jó szokott lenni a társaság, számos tartós barátság született már a címerezőtáborokban, sokan életük szerelmét is a kukoricaföldeken ismerték meg. Ha az időjárás kedvező – nem kánikulában vagy szakadó esőben és sártengerben kell dolgozni –, nem olyan megterhelő elvégezni a feladatot. A magas óradíj mellett festői környezetben elhelyezkedő, otthonos szálláshely, finom és bőséges reggeli, meleg ebéd és meleg vacsora, a munka után és a szabadnapokon színvonalas szabadidős programok sokasága vár rátok.

III. Mikor lesz a tábor?

A főcímerezés időszaka június 20-án indul, de már június hónap elején is kapálni, két alkalommal idegenelni kell a kukoricát. A tábor kezdetét a tanév végéhez igazítottuk, így június 15-én indul a címerezés és az utómunkákkal együtt augusztus 07-ig fog tartani a Birtoktábor. A szakgimnáziumba járó és a szakközépiskolás tanulóknak nyári gyakorlata lesz (a járványügyi intézkedések enyhítésétől függően). Sokan vállalnak munkát a családi gazdaságban, vagy máshol, és természetesen nyáron pihenni is kell – ezért lehetővé tesszük, hogy csak az általad megjelölt heteken dolgozz. A regisztrációt követően munkatársunk telefonon veszi fel a kapcsolatot minden jelentkezővel és az ilyen irányú kéréseket rögzítjük. Mivel a táborra maximum 100 fő jelentkezőt tudunk fogadni a kollégiumi férőhelyek okán, előnyben részesítjük azokat a jelentkezőket, akik a tábor elejétől a végéig velünk tudnak tartani! Iskolánk, illetve fenntartója, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. – amennyiben a járványügyi korlátozások enyhülnek –, a nyári gyakorlatokat úgy szervezi meg, hogy azok a tábor időtartamát nem érintik, így szakközépiskolás tanulóink is bátran jelentkezhetnek, ha az egyéb feltételeknek megfelelnek. A jelentkezésnél előnyt élveznek a mezőhegyesi diákok.

IV. Hol lesz a szállásom, mikor foglalhatom el?

A szálláshelyet az Iskola kollégiumában és az Újépület emeleti tantermeiben alakítottuk ki a táborozók számára. A kollégiumban a lányok az emeleten, a fiúk a földszinti hálótermekben, illetve az Újépület emeleti tantermeiből kialakított hálótermekben laknak majd. A táborozókat felújított vizesblokk, a hálótermekben televízió, ingyenes internetelérés (Wi-Fi) várja. A munkaruhák és az ágyneműk mosását folyamatosan biztosítjuk. A szállást elfoglalni a tábor kezdetét megelőző napon, június 14-én (vasárnap) lehet, délután 15:00 és 18:00 között a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium székhelyén. Címünk: 5820 Mezőhegyes, Kozma Ferenc utca 23.

V. Milyen lesz a munkaidő-beosztásom a táborban? Milyen ellátást kapok a tábor idején?

A mezőhegyesi, illetve a bejáró táborozóknak, akik nem az Iskola székhelyén szállnak meg, reggel 05.45 órára kell megérkezniük az Iskola székhelyére, ahonnan a bentlakó táborozókkal együtt autóbuszokkal szállítjuk ki őket a munkaterületre. A munka 06.00 órakor kezdődik. A kicsomagolt (hideg) reggelit a táborozók már a földeken fogyasztják el, a fél órás reggeli szünetben (szabadnapokon a szálláson kerül kiosztásra). 12.30 órakor egy órás ebédszünetet tartunk, a buszok a táborozókat beszállítják az Iskola székhelyére, ahol a kollégium ebédlőjében fogyaszthatják el az ebédjüket. 13.30 órától 15.30 óráig folytatódik a munka, majd a buszok visszaszállítják a táborozókat a szállásukra. Az érkezés várható ideje: 15.45 óra. A meleg vacsora elfogyasztására minden nap 18.00 óra után van lehetőség, ugyancsak az Iskola kollégiumának ebédlőjében. Egy héten egyszer hideg vacsorát kapnak a táborozók. Rendkívüli időjárás esetén (kánikula, vihar, jelentős esőzés) a munkaidő beosztása módosulhat. Nagy hőségben például bevett szokás a hajnali munkakezdés, vagy a hosszabb ebédszünet beiktatása, hogy ne a legnagyobb hőségben kelljen címerezni. Ilyen esetekben felajánljuk a közeli településeken lakó táborozóknak, vagy akár a mezőhegyesieknek is, hogy aludjanak a kollégiumban, így nem késik le a hajnali munkakezdést. Az étkeztetést, a hálótermek beosztását és a szabadidős programokon történő részvételt minden héten újra tervezzük majd, hiszen a két szabadnapon sokat hazautaznak, a mezőhegyesi diákok nem alszanak a kollégiumban (kivétel, ha kora hajnalban kell kezdeni a munkát); rendkívüli időjárási viszonyok befolyásolhatják az előzetes terveinket.

A jogszabályi előírások szerint heti öt napot, a munkanapokon napi nyolc órát dolgozhatsz, majd két nap pihenő jár.

VI. Mennyi pénzt vihetek haza, milyen szerződést köt velem az Iskola?

1000 Ft/óra nettó munkabért fizetünk, amit teljes egészében (levonások nélkül) kézhez kapsz. Egy munkanapon tehát – nyolc órával számolva – 8000 forintot, egy héten 40.000 forintot, a tábor teljes időtartama alatt – 40 munkával eltöltött nappal – 320.000 forintot kereshetsz. Aki csak a tábor első, vagy csak a tábor második felében dolgozik, 160.000 forintot vihet haza, 20 munkával eltöltött napért. Az elvégzett munka után járó béredet hetente utaljuk a bankszámládra (vagy a törvényes szülő/gondviselő bankszámlájára). Csak a nyolc órában, megfelelő teljesítménnyel és megfelelő színvonalon ledolgozott munkanapokat áll módunkban kifizetni. Nem tudunk például fél napot elszámolni, betegség esetére juttatást biztosítani stb. Az Iskola a tábor idejére alkalmi munkavállalóként köt szerződést veled, erre már 15 éves kortól van lehetőség a szülő/gondviselő hozzájárulásával. Az egyszerűsített foglalkoztatáshoz munka-alkalmassági egészségügyi vizsgálat nem szükséges, a munka megkezdése előtt munka- és balesetvédelmi oktatást fogunk tartani a táborozóknak. Alá kell írnod egy erről szóló jegyzőkönyvet, illetve egy nyilatkozatot (formanyomtatványt) arról, hogy nincs fertőző betegséged, vagy eltitkolt, súlyos betegséged, allergiád, ami a munka elvégzésében akadályozna.

Fontos, hogy a szállást (szabadnapokon is), a napi háromszori étkezést (szabadnapokon is) a béren felül ingyenesen biztosítjuk, csakúgy, mint a szabadidős programokon való részvételt! A kemény munka elvégzéséhez szükség van a kalóriákra, ezért minden nap bőséges hideg reggelit, meleg ebédet és meleg vacsorát (egy héten egyszer hideg vacsorát) biztosítunk.

VII. Az Alfa és Omega Csoportokról

Kik vezetik a csoportokat?

A munkát a hétvégéken is folytatni kell, ezért két csoportot alakítunk ki a táborozókból: az Alfa Csoportok keddtől szombatig dolgoznak (vasárnap és hétfőn pihennek), míg az Omega Csoportok tagjai vasárnaptól csütörtökig dolgoznak (pénteken és szombaton pihennek). Így a legigazságosabb a csoportbeosztás, mert mindenkinek van egy hétvégi és egy hétköznapra eső szabadnapja. 50 fő kerül két Alfa Csoportba, 50 fő pedig két Omega Csoportba. A jelentkezéskor igyekszünk figyelembe venni, hogy ki melyik csoportban szeretne dolgozni, ezt a regisztrációt követően telefonon jelezheted kollégánknak. Természetesen az étkezést, szállást, szabadidős programokon történő részvételt ugyanúgy biztosítjuk az Alfa és az Omega Csoportok tagjainak minden munkanapon és a szabadnapokon is, egyformán.

A csoportokat pedagógusok és az Iskola dolgozói vezetik, a csoportvezetők éjszaka és a szabadidős programokon is felügyelik a gyerekeket. Alapelvünk a diákmunkára vonatkozó szabályok szigorú betartása és betartatása mindenkivel.

VIII. Milyen szabadidős programokon vehetek részt?

Az Iskola és a Ménesbirtok gazdag szabadidős programkínálattal vár Benneteket. A kemény és kitartó munkát mi így jutalmazzuk! A foglalkozásokat pedagógusok és a Ménesbirtok szakemberei tartják a vonatkozó jogszabályi és balesetvédelmi előírások szigorú betartása és betartatása mellett.

Ízelítő a tervezett programsorozatból:

 • retro videojáték bajnokság (kvarcjátékok, Mattel Electronics Intellivision, Commodore 64, VideoTon Tv-játék, Amiga 600, PlayStation I és II, Xbox One stb.) és kézműves foglalkozások a Helytörténeti Gyűjteményben, valamint az Iskola kollégiumában
 • múzeumlátogatás – a Kocsimúzeum és a Helytörténeti Gyűjtemény 14 kiállításának megtekintése, részvétel a Múzeumok Éjszakáján
 • kirándulás a Vásárhelyi-Bréda-kastélyba Lőkösházára, épületvetítés megtekintése
 • karaoke estek
 • kerékpártúrák Mezőhegyes festői szépségű belterületén és majorjaiban
 • műemléki séta Mezőhegyesen, szakvezetéssel
 • látogatás a Fekete-koi – Kerti tó és Öntözéstechnikai Centrum telephelyén
 • strandolás a tótkomlósi Rózsa Fürdőben
 • méneslátogatás, lovaglás, sétakocsikázás
 • sportolási lehetőség, konditerem
 • lövészet az Iskola lőterén, íjászat magyar visszacsapó íjjal
 • mezőgazdasági gépek bemutatója, traktorvezetés
 • koncertek

A koronavírus-járvány miatt bevezetett további intézkedések függvényében
a programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 A tábor résztvevői számára valamennyi programon a részvétel ingyenes! A programokon történő részvétel fakultatív, nem kötelező. Azok a táborozók, akik csak a tábor első felében, vagy csak a tábor második felében tartanak velünk, nem fognak tudni minden programon részt venni, hiszen a megszervezett programok közül több is adott dátumhoz kötött. A táborba jelentkező diákokra a tábor idején az Iskola hatályos Házirendjének előírásai vonatkoznak. Aki súlyosan megsérti az Iskola Házirendjét, azt a csoportvezetők kizárhatják a szabadidős programokból, rendkívül súlyos vétség esetén pedig a táborból is, ami a munkaszerződés azonnali felbontásával jár együtt.

A Házirend megtekinthető az Iskola honlapján a „Dokumentumok” menüben, vagy közvetlenül letölthető az alábbi linken:

Házirend

IX. Regisztráció

A jelentkezés előzetes regisztrációhoz kötött!

 

A regisztrációs űrlapot könnyen és gyorsan kitöltheted az interneten. Keresd az Iskola Facebook-oldalán, vagy az alábbi linken:

Regisztrációs űrlap

A koronavírus-járvány miatt bevezetett további intézkedések függvényében
a programváltoztatás jogát fenntartjuk!

A címerezésről és a táborról bővebb felvilágosítást, rendszeres híreket a Facebook-oldalunkon találsz.

https://www.facebook.com/kozma.mezohegyes

Kérdéseidet felteheted az Iskolában személyesen, e-mail-ben, a Facebookon, vagy telefonon is a +36 70 520 7496 számon.

Töltsd a nyarat hasznosan és tartalmasan! Tarts velünk, szeretettel várunk!