2019. november 28-án a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Igazgatósága és Felügyelőbizottsága látogatást tett a 11. majori szarvasmarhatelepen, ahol személyesen győződhettek meg a Társaság legjelentősebb beruházásának aktuális állapotáról.
A szarvasmarhatelep korszerűsítése több kivitelezési ütemben valósul meg. A 0. ütemben épül a mintegy 22.000 m3 űrtartalmú silótér. A munka 2019 februárjában kezdődött és 2019 novemberében készül el véglegesen, jelenleg a műszaki átadás-átvétel folyamata zajlik. Az 1. ütem keretében megépült egy új, 7500 m3 űrtartalmú hígtrágya tároló és egy ugyancsak 7500 m3 befogadóképességű almostrágya tároló műtárgy. A 2. ütemben két új termelő istálló, két tejház, fejés-, tartás- és trágyatechnológia, illetve utak épülnek. Az istállók és tejházak alapterülete mintegy 12.600 m2. A termelő istállókat összekötő tejház a Ménesbirtok épített örökségéhez illeszkedő, faborítású épület lesz. Az istállóban robotok fejik majd az állatokat, automata trágyaszán takarítja a trágyás közlekedőutakat és a tehenek vízágyas matracon pihenhetnek. A kivitelezés 65%-os készültségi szinten áll, 2018 októberében kezdődött és előreláthatóan 2020 áprilisában fejeződik be.
A telep villamos erőátviteli rendszerének és gyengeáramú hálózatának kiépítése 2019 októberében kezdődött el és várhatóan 2020 áprilisában fejeződik be, 25%-os készültségen áll.

Szöveg: Turbucz Péter Sándor fejlesztési igazgató és Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Fotó: Czakó Borbála igazgatósági tag