Hatalmas fedett tér, új, színes munkagépek rendezett sora és ragyogó napsütés fogadta a 18. majori gépállomásra érkező sajtómunkatársakat 2019. február 14-én, délelőtt 10 órakor. Cégünk gépparkjának megújításáról és a gépállomáson eddig megvalósult építkezési beruházásokról Pap István Tibor vezérigazgató úr számolt be.

A Ménesbirtok 2016 novembere óta mintegy kétmilliárd forintos gépbeszerzési beruházást valósított meg, melyhez tartozó gépeket állományba is helyeztük. 2018-ban a Ménesbirtok 450 millió forint értékű gépcsomagra szerződött le, melyet az idei év első negyedévében le is szállít a gépek forgalmazója. A vállalat közbeszerzési eljárásban meghirdetett további 450 millió forint értékű gépbeszerzési igényt. Az új géppark befogadására az egyetlen, 1232 négyzetméter alapterületű tárolószín nem bizonyult alkalmasnak. Ennek kapcsán építkezési beruházás vette kezdetét 2018. július 12-én, 350 millió forint értékben, melynek keretében újra burkolták a már meglévő gépszínt és két új, egyenként 1800 négyzetméteres nyitott géptároló színt építettek.  A színek körül 7760 négyzetméter betonút és térburkolat is létesült. Az újonnan leburkolt területről és az épületekről a csapadékvíz egy záportározóként is szolgáló, 280 köbméter térfogatú tűzivíz-tárolóba kerül.

Rózsa István elmondta, hogy 14 darab traktort vásárolt a Ménesbirtok, melyek közt a legkisebb 100, a legnagyobb 620 lóerős. „Fejlesztettük a munkagépparkunkat, növeltük a munkaszélességet, ezáltal nagyobb lett a teljesítményünk, hatékonyabban tudunk dolgozni. Bővítettük a betakarítógép-parkot négy darab kombájnnal és két darab hibridkukorica-betakarító géppel. A vetőgépeket és a működtetésükhöz szükséges informatikai rendszert is korszerűsítettük. A fejlesztés kiterjedt a szállításra, nagy kapacitású új pótkocsikat is vásároltunk.” – számolt be a részletekről a műszaki igazgató.

Szöveg: Farkas Margit Zsuzsánna
Fotó: Tóth Endre István