A Ménesbirtok a termelő tevékenységét a kialakult járványügyi helyzetben is folytatja, hiszen az élelmiszert, étkezési növényeket, vetőmagokat, takarmányokat a járvány idején is meg kell termelni. A Társaság vezetői mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a munkavállalók állását megvédjék, biztosítsák megélhetésüket. A munkába járást sok család számára megnehezíti, hogy vigyázni kell az otthon maradt gyermekekre, tanulni kell velük, vagy éppen bevásárlunk idős hozzátartozóinknak, segítséget nyújtunk a ház körüli teendőkben. Ennek szellemében hívtuk életre a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság gyermekfelügyeleti programját, amelyet a járványügyi kockázatok minimálisra mérséklésével, szakszerű és törvényes keretek között szerveztünk meg.
 
Programunk az előzetes igényfelmérést követően, húsvét után indult 14 gyermekkel. A rendkívül pozitív fogadtatás és visszajelzések hatására ezen a héten már 25 gyermek vesz részt benne. A foglalkozásokat több helyszínen tartják a Ménesbirtok iskolájának pedagógusai, kollégiumi nevelőtanárok, valamint a Hotel Nonius munkatársai. Az óvódások és az általános iskola 1–2. osztályába járó gyerekek a Szállodában, míg a 3–6. osztályba járó kisdiákok az Iskola székhelyén található kollégiumban töltik napjaikat 7.00 és 15.30 óra között. A foglalkozások minden előírt óvintézkedést maximálisan betartva zajlanak. Korosztályokra bontva, azon belül pedig szigorúan maximum ötfős csoportokra osztva, arcmaszkot viselve, ugyanakkor jókedvűen és fegyelmezetten végzik dolgukat a gyermekek. A gyerekméretű maszkok többségét a kollégiumi nevelők varrták. Sok időt töltünk a szabadban, a foglalkozások helyszínét és a használatba vett eszközöket napi rendszerességgel fertőtlenítjük. Mindkét helyszínen biztosítottak a korszerű, digitális tananyagok feldolgozásához szükséges eszközök, kollégáink segítik az iskolásokat a tanulásban, ellenőrzik, hogy a kiadott feladatokat elvégzik-e. Heti rendszerességgel szerzünk be vagy kölcsönzünk új játékokat, sportszereket a gyerekek kérései és igényei szerint.
 
Több szülő is megfogalmazta, hogy ez a kezdeményezés példaértékű segítségnyújtás a munkavállalók részére. Ezúton is köszönjük szépen Vezérigazgató Úrnak, a Társaság vezetőinek és a programban részt vállaló valamennyi Kollégánknak a programban való közreműködését!
 
Szöveg: Pintér Gábor referens és Tarkó Gábor, a Mezőhegyesi Kozma Ferenc Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója
Fotó: Pintér Gábor referens

A címben szereplő idézet Véghelyi Balázstól származik