A Nemzetközi Lovas Szövetség megtisztelő megbízásával a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. általános szakmai elismeréssel háromszor rendezte a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságát. Szeptember 5-9-én a negyedik világbajnokság házigazdája.
Mezőhegyes az utóbbi évek innovatív, korszerű szellemi-, szakmai-, anyagi fejlesztéseinek eredményeként végképp felkerült a hazai és a nemzetközi lovasélet térképére. A felújított pályáival, infrastruktúrával rendelkező, új fejlődési pályára állt intézmény a lovasversenyek kedvelt helyszíne.

Pap István Tibor vezérigazgatóval, a Szervezőbizottság elnökével Fehér Károly beszélgetett.

 • Útkeresés. Tanulságok. Javaslatok. Elismerés. Biztató folytatás.
  Tömören ezekkel a szavakkal jellemezhető az eddigi három mezőhegyesi világbajnokság.
  A Szervezőbizottság elnöke hogyan vonná meg a vb mérlegét?

– A világbajnokság rendezésével fogathajtó sportunk és Mezőhegyes merőben új feladatra vállalkozott. A díjugrató-, a díjlovagló- és a military (lovastusa) szakágban – az olimpiai szakágakban – a fiatal lovak nemzetközi szintű megmérettetése elterjedt, népszerű versenyforma, ám a fogathajtó sportban ez a képességfelmérés hiányzott. Pótlására a Nemzetközi Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottsága kidolgozta a fogatlovak versenyszabályzatát.

A Magyar Lovas Szövetség 2015., majd a következő évekre megpályázta, elnyerte és Mezőhegyest bízta meg a Fiatal Fogatlovak Világbajnokságának rendezésével.

Megtisztelő, hogy hazánk és az idén 234 éves, gazdaságilag, szervezetileg megerősödött mezőhegyesi ménesbirtok elindítója a fiatal fogatlovak kipróbálását szolgáló világbajnokságnak, ezzel hozzájárul az új versenyrendszer kialakításához.

A tendencia ígéretes. A vb-n egyre több ló áll starthoz. Ez visszaigazolása annak, hogy e verseny előremutató kezdeményezés.

Több vonatkozásában még most, negyedszer is útkeresésről van szó, ám a nemzetközi és a magyar lovassport, a lovaságazat előtt ezzel további lehetőségek nyílhatnak meg.

 • A világbajnokságot határozott célokkal rendezik.

   – A cél, most negyedszerre is változatlan. Nemzeti és nemzetközi szinten keretet biztosítani és rendszerbe foglalni a fiatal lovak versenyszerű megmérettetését, felkészítését; a versenyteljesítmény alapján hiteles, nemzetközi szintű információt szolgáltatni a tenyésztés számára; és nem utolsó sorban szakmai alapokon álló piaci lehetőséget teremteni a külföldi és a magyar lófajták számára. (A korábbi világbajnokságainkon jól szerepelt lovak közül több a helyszínen, külföldi kézen elkelt.)

 • Egyesfogat-hajtóink – sajnos – eddig nem jeleskednek a fiatal lovak világbajnokságán.

–  Ennek fő okát a felkészítési rendszerünk hiányosságaiban, a világbajnokságig vezető úton kell keresnünk. Nálunk a fiatal lovaknak még nincs kiforrott kiképzési, felkészítési és versenyrendszere.

E tapasztalatok hangsúlyosan ráirányítják a figyelmet, hogy milyen nagy jelentősége van a fiatal fogatlovak korai, tudatos nemzetközi színvonalú kiképzésének és felkészítésének, figyelemmel arra, hogy a kezdetek idején egyesfogatban versenyeznek. Ez a törekvés – szakmai vélemények szerint – azért is fontos, mert egyedi képességeik igazán ekkor mérhetőek fel. Amikor aztán kettesbe, vagy négyesbe kerülnek, már a csapat összhangját kell megteremteni. Vagyis, akkor építhetünk eredményes kettes- és négyesfogatot, ha a lovak egyénileg is nemzetközi színvonalon teljesítenek. Fontos, hogy az erre utaló információk a lehető leghamarabb, a lovak fiatal korában érkezzenek.

Ezt a véleményemet erősítette a Peter Tischer német szövetségi edzővel, a Mezőhegyesen rendezett edzőtáborában folytatott szakmai konzultáció. Nem a lovak képességeiben, hanem a felkészítési rendszer, a rendszerbe foglalt felkészítés hiányában találtuk meg a gondokat. Vagy mondhatjuk úgy: nem tudjuk megfogalmazni, hogy a fiatal lovaktól a klasszikus elvek és a fokozatosság mentén, a cél érdekében mikor mit és hogyan kell kérnünk?

 • A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) megalakulásának évében (1921) Párizsban írta alá a lovasversenyek alapszabályát. A célok között a természetes környezet, valamint a lovak egészségének, „jólétének” védelme kiemelt helyen szerepel. E célok változatlanok, ám a fiatal fogatlovak versenyének szabályzata eltér a hagyományos fogatversenyek előírásaitól.

A hagyományos fogatversenyeket a díj- (A versenyszám), a maraton (B) és az akadályhajtás (C) versenyszámokban rendezik. A fiatal fogatlovak világbajnokságának versenye új szabályokra épül.

A világ legjobb 5-6-7 éves lovai, egyesfogatba fogatolva, mérik össze tudásukat az újszerű versenyformában, ez teljesen eltér a megszokott fogathajtó versenyektől. A világbajnokság elődöntőből és döntőből áll. A korosztályonkénti elődöntőket csütörtökön és pénteken tartják, mely egy 80X40 méteres négyszögben zajlik, ahol egy díjhajtó feladat és kategóriánként meghatározott selybapárból álló, akadályhajtó pálya teljesítése az előírás. A négyszögben az akadályhajtás pályája is fel van építve, a díjhajtó feladat befejezése után azonnal meg kell kezdeni az akadályhajtást és a két feladat együttesen kerül értékelésre. A döntőbe kategóriánként a legjobb eredményt elérő fogatok, az induló létszám fele kerül be, ha a fogat teljesítette a kvalifikációs követelményt. Az 5-6-7 éves lovak számára a döntőben szombaton díjhajtás, vasárnap kombinált maratonhajtás szerepel (a selybapárok mellett két maratonakadály és a vizesakadály is a pálya részét képezi).

MEZŐHEGYES NONIUS-14 Vezér és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. hajtója Papp János, a kettesfogathajtó magyar bajnoki címvédő készül a világbajnokságra

MEZŐHEGYES NONIUS-14 Vezér és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. hajtója Papp János, a kettesfogathajtó magyar bajnoki címvédő készül a világbajnokságra

 • Az eddigi három világbajnokság megvalósításra érdemes versenyszervezési tapasztalatokkal is szolgált.
  Melyek ezek?

   A verseny elsősorban a fogat szakmához és kevésbé a nagyközönséghez szólt.

Mértékadó szakvélemények szerint a 7 éves lovak programjában fontos lenne a látványos, közönségvonzó maraton számot bővíteni. (Az előírás helyett akár a nemzetközi pályaépítő kreativitására is bízható az akadálypark tervezése.)
A legtöbb idomítottsági hiba a lépés jármódban jött elő. Ezért egy lépésszakasz beiktatása indokolt lehetne.

Ezek az előremutató mezőhegyesi tapasztalatok. Bízunk benne, hogy előbb-utóbb beépülnek a FEI nemzetközi szabályzatába.

 • Mezőhegyes szellemisége évszázadok óta erősíti azt az állattenyésztési alaptételt, hogy versenyzés, versenykipróbálás nélkül nincs tenyésztés, nincs genetikai előrehaladás.

– E kettő összhangjának bizonyítására feltétlenül követésre érdemes példával szolgálnak a mezőhegyesi világbajnokságon részt vevő, élen végzett lovasnemzetek.

Náluk természetes, itthon viszont – szakmai, anyagi és talán szemléletbeli okokból – az elvárható tulajdonságokat meghatározó tenyészirány, a piaci igényekkel, a kereslettel számoló tenyészcél kijelölése, a tenyészkipróbálás, a teljesítményvizsgálat, a tenyészértékbecslés és főként mindezek gyakorlati hasznosítása – enyhén szólva – hiányos! Ezek nélkül nincs korszerű tenyésztői munka!
Az idomítottság terén is sok a tennivaló.
Ezek a szakmai észrevételek is a világbajnokság fontos tanulságai közé tartoznak!!

 • Magyarország a fogathajtó világbajnokságok rendezésében „nagyhatalom”.

– Magyarország eddig 11 fogathajtó világbajnokságot rendezett (három négyes-, négy kettes-, egy egyes és három Fiatal Fogatlovak Világbajnoksága). Emellett három Európa-bajnokság és 10 lovas világkupa házigazdája.

A Nemzetközi Lovas Szövetség vb-rendezésre szóló, sokadszor tapasztalt megtisztelő bizalma, felkérése lovaskultúránknak, hagyományainknak, versenyrendezőink bizonyított hozzáértésének, szakavatott munkájának, messze földön híres vendéglátásunknak és mindenekelőtt a világ fogatsportjában több mint fél évszázad alatt kivívott rangunknak, az Európa- és világbajnokságokon szerzett 98 érmünknek – köztük a 43 aranynak – szól.

Mezőhegyes a negyedik világbajnokságát szervezi. Azért is dolgozunk, hogy négyesek és kettesek hozta – a világban egyedülálló – éremtermést egykor az egyes fogathajtóink is gazdagítsák.