A Ménesbirtok központjának átfogó fejlesztési tervéről szóló cikksorozatunk második részének címében Féja Gézától idéztünk. A beruházások második ütemében a központi ménesudvar, régi nevén a Csekonics-udvar fog megújulni. Megújul a Versenyistálló, a Keleti lóistálló a kocsiszínnel, illetve visszakapja eredeti funkcióját a Fedeles lovarda mögötti Központi istálló. Katona András, a DAW Építész Stúdió vezető építésze beszámolt róla, hogy a falkutatás során megtalálták a befalazott, eredeti öntöttvas oszlopokat. Céljuk az eredeti állapot és funkció helyreállítása. A Keleti istálló egyik kocsiszínjében és az istálló előterében kávézó is működik majd, ahonnan vendégeink közelről szemlélhetik a lovakkal dolgozó szakemberek, vagy éppen a Ménesbirtoknál tanuló diákok munkáját. Lázár János kormánybiztos úr valamennyi folyamatban és tervezési fázisban lévő projektünk kapcsán alapvető igényként fogalmazta meg, hogy a mintagazdaság üzemeit, telephelyeit, létesítményeit bejárhatóvá kell tenni – egyrészt a szakmai közönség, másrészt a turisták számára. A Ménesparancsnokság is ennek megfelelően illeszkedik a koncepcióba. A jövőben egy négycsillagos szállodakomplexum és rendezvényközpont részeként fog működni. A parancsnoki épületben egy 64 fős rendezvénytermen kívül exkluzív szálláshelyek létesülnek. Teljesen megújul a Hotel Nonius is, így összesen 34 szoba áll majd az ide látogatók rendelkezésére. A két épületet egy üvegfalú, új rendezvényközpont kapcsolja össze, amely alkalmas lesz nagyobb rendezvények, például szakmai konferenciák, esküvők befogadására. A tervek első változata szerint a szállodakomplexum részeként a rendezvényközpont pincéjében rekreációs központ létesül edzőteremmel, szaunával, medencékkel. Katona András és munkatársai a nagykovácsi Teleki-Tisza kastély két bástyája közötti emeleti részen már terveztek hasonló rendezvényteret. Az üvegből készült homlokzat Mezőhegyesen visszatükrözi a műemlék épületek és a fák képét; a könnyed, elegáns, mondhatni légies szerkezet a megfelelő arányokkal illeszkedik a Ménesudvar épített örökségéhez.

Pap István Tibor vezérigazgató úr véleménye szerint a Mezőhegyesen egyre gyakrabban megrendezett országos és nemzetközi lovasversenyek, az általános iskolások részére szervezett gyógylovaglás, a Ménes szakembereinek, valamint a lovas képzések igényeit csak egy új fedett lovarda megépítésével lehet kielégíteni. A koncepcióban szereplő új épületek egyike egy modern, új fedeles lovarda a Keleti ménesudvarban. A tervezők itt is szem előtt tartották a ménesintézet katonai hagyományait, igyekeztek helyreállítani a térszerkezet szimmetriáját. Utóbbinak legnagyobb gátja a Molnár-C. Pál lakótelep. A tervek értelmében a Keleti ménesudvar előtt megszűnne a gépjárműforgalom, két „új Hild-kapu” zárná le.

A koncepció része a történelmi parkok rekonstrukciója is, valamint az „Emberkóroda” (kórház – a régi Nagyiskola) épületének megvásárlása a Várostól. Az épületben a Helytörténeti Gyűjtemény folytatná a működését.

Szöveg: Tarkó Gábor képzési igazgató
Köszönjük Katona András vezető építész úrnak, hogy a helyszínrajzokat, látványterveket, vázlatokat a rendelkezésünkre bocsájtotta!